12?16 YAŞ KIZ BASKETBOLCULARDA ANTRENMAN ÖNCESİ VE SONRASI SOLUNUM FONKSİYON, EKOKARDİYOGRAFİ, BAZI FİZİKSEL VE ANTROPOMETRİK PARAMETRELERİN İNCELENMESİ - ESKİYECEK, CANAN GÜLBİN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmanın amacı; 12 haftalık antrenman programının, Basketbol yaz spor okullarındaki kız çocukların kalp ve solunum ile bazı fiziksel ve antropometrik özellikleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Çalışma yaz spor okulunda basketbol antrenmanlarına katılan 12-16 yaş otuz kız çocuk (Deney Grubu) ve aynı yaş grubunda yaz spor okuluna katılmayan otuz kız çocuk (Kontrol Grubu) ile gerçekleştirildi. Deney grubuna 12 hafta süresince ve haftada 5 gün olmak üzere basketbola yönelik interval antrenman programı uygulandı.Deney ve Kontrol Gruplarına yapılan ön test ve son testlerde, kız basketbolcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, deri altı yağ kalınlığı ve vücut yağ yüzdeleri ölçüldü. Ayrıca gruplara ekokardiyografi ve solunum fonksiyon testleri uygulandı.Elde edilen verilerin analizleri istatistik paket programı ile yapıldı. Normal dağılım gösteren verilere, bağımlı t testi; normal dağılım göstermeyen verilere ise Wilcoxon testi uygulandı. Deney ve Kontrol grubunu karşılaştırmak için ise verilere Mann-Whitney U testi uygulandı ve veriler 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.Deney grubunun ilk ve son ölçümlerindeki; vücut yağ yüzdesi ve boy uzunluğu parametrelerinde, skinfold ölçümlerinden abdominal, midaxilla ve suprailiac parametrelerinde, solunum fonksiyon testlerinden zorlu vital kapasite ve yüzdesi, 1. saniyedeki zorlu ekspirasyon hacmi ve yüzdesi ve 1. saniyedeki zorlu ekspirasyon hacminin zorlu vital kapasiteye oranı parametrelerinde, ekokardiyografi testlerinden sol atriyum ve doku doppler pik geç diyastolik akım velositesi (A dalgası) parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi (P<0.05). Diğer parametrelerde ise anlamlı bir fark gözlenmedi.Sonuç olarak; çalışmada uygulanan basketbola özgü interval antrenmanlarının kız basketbolcularda boy, kilo, akciğer solunum kapasitesiteleri ile kalp duvar kalınlığını arttırdığı, bazı deri altı yağ kalınlıklarını ise azaltdığı söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Basketbol, antrenman, solunum, ekokardiyografi, antropometri.

The purpose of this study was to investigate the affects of a 12-week training program on female?s echocardiography, respiratory, some physical and anthropometric parametres.The study was performed with thirty female (Control Group), between 12 and 16 years old, who didn't participated to the summer sports schools and with at the same age thirty female (Experimental Group) who participated to the summer sports schools. An interval training program for basketball was applied to the experimental group during 12 weeks and 5 days a week .Height, weight, subcutaneous fat thickness and body fat percentages of experimental and control groups were measured. Besides, echocardiography and pulmonary function tests were applied.The analysis of the obtained data was performed with statistical package program. Wilcoxon test was used for normal distribition data, dependent t-test and non-normal distribition data. The Mann-Whitney U test was applied on the data to compare in order to experimental group with the control group and datas were evaluated at meaningfulness level of 0.05.At the pre and the past measurements of experimental group, ther was statistically significant differences in body fat percentages, height, Abdominal, Midaxilla, Suprailiac parameters. In the test of pulmonary function, force vital capacity force and percentage, force expiratory volume and percentage and the average force expiratory volume of force vital capacity force parameters, the test of echocardiography left atrium and doppler spade late diastolic current (A wave) parameters were statistically significant (P<0.05). Meaningful difference were no observed in other parameters.As a result, it can be said that basketball interval trainings have a increase of the height, weight, respiratory function capacity and thinkness in cardiac wall, a decrease of the some fat thinkness of female?s.Key Words: Basketball, training, respiration, echocardiography, anthropometry.
Investigation of respiratory function, echocardiography, some physical and anthropometric parameters on 12-16 years old females basketballers
Keywords: Spor