Determination of serum malondialdehyde levels in sheep naturally infected with Dicrocoelium dendriticum - Simsek, Sami; Yüce, Abdurrauf; Ütük, Armağan Erdem (My University, 2006)
Dicrocoeliuin Dendriticum ile Doğal Enfekte Koyunlarda Serum Malondialdehid Seviyesinin Belirlenmesi Bu çalışmanın amacı, Dicrocoeliuin dendriticum ile doğal enfekte koyunlarda serum malondialdehid seviyesindeki değişikliklerin araştırılmasıdır. Serum malondialdehid aktivitesi D.dendriticum ile doğal enfekte 20 koyunun serumunda ölçülmüştür. Bu koyunlar, kesim sonrasında safra kanalları ile safra kesesinin muayenesine göre seçilmiş, negatif kontrol olarak da D.dendriticum'un görülmediği sağlıklı 17 kuzu serumu kullanılmıştır. Neticede, enfekte ve kontrol grubu koyunlarda serum malondialdehid seviyeleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuş (P<0.001) ve D.dendriticum ile enfekte koyunlarda malondialdehid seviyesinin yükseldiği belirlenmiştir.
Keywords: Lipit peroksidasyonu; koyun; parasitoz; malondialdehit; Trematoda; karaciğer fonksiyonları; trematod enfeksiyonları; Dicrocoelium dendriticum