Kronik süpüratif otitis media tedavisinde topikal siprofloksasin ve tobramisinin deksametazon ile kullanımı - Kaygusuz, İrfan; Karlıdag, Turgut; Gök, Üzeyir; Yalçın, Şinasi; Keleş, Erol; Demirbağ, Erhan; Kaygusuz, Türkkan Öztürk (My University, 2002)
Amaç:Kolesteatomasız kronik süpüratif otitis media (KSOM) tedavisinde topikal tobramisin ve siprofloksasin kullanımı ile topikal deksametazon kombinasyonunun kulak akıntısı üzerine etkilerini araştırmak. Hastalar ve Yöntemler:Kolesteatomasız kronik süpüratif otisis media tanısı olan 80 hastanın (49 erkek, 31 kadın;ort.yaş 31;dağılım 18-60) 103 kulağı incelendi.Hastalar, rastgele 20' şerli dört gruba ayrıldı ve sırasıyla grup I' de topikal siprofloksasin, grup II' ye topikal tobramisin, grup III' de topikal siprofloksasin ve deksametazon, grup IV'de topikal tobramisin ve deksametazon uygulandı.Tedavi öncesi ve tedaviden 24 saat sonra kulaklardan alınan külürler değerlendirildi. Bulgular:Tedavi öncesinde kültürlerin %94.1' inde aerobik bakteri üredi.En sık Pseudomonas aeruqinosa (%38.9) izole edildi.Grup I' de %80, grup II' de %70 tam iyileşme gerçekleşti.Deksametazon ile grup III' de başarı oranı %90' a, grup IV' de %75' e yükseldi;ancak bu fark anlamlı bulunmadı (p>0.03).Siprofloksasin tedavisine deksametazon eklenmesi ile tedavi süresi 14 günden yedi güne düştü;tobramisine deksametazon eklenmesi tedavi süresini (7 gün) değiştirmedi. Sonuç:Siprofloksasin ile tobramisinin KSOM' da tedavi etkinliği açısından benzer özelliklere sahip olduğu, tedaviye steroid eklenmesi ile siprofloksasin kullanılan hastalarda iyileşme süresinin kısaldığı saptandı.
Keywords: Pseudomonas aeruginosa; İlaç uygulama; topikal; Siprofloksazin; Glukokortikoidler; Deksametazon; Otitis media; süpüratif; Tobramisin