Determination of Paraoxonase Activity in Halothane Induced Hepatotoxicity - Erhan, Ömer Lütfi; Özer, A. Belin; Gürsu, Ferit; Yılmaz, Fethi; Timurkaan, Necati; Gülcü, Funda; Gülbayrak, Kenan (Fırat University, 2004)
Objective: %20 of halothane is metabolized in endoplasmic reticulum of hepatocyte by oxidation and reduction. Paraoxonase is a natural antioxidative enzyme either found in plasma and not in liver as a high level. The aim of the study is expressing of biochemical and histopathologic relation between effects of paraoxonase which synthesized and released by liver and halothane on liver. Materials and Methods: In this study, 70 rats which ranged between 180-200 gr used. 10 of them divided as control group. In the study % 1.5 halothane applied for 2 hours in first (60 rats), third (40 rats) and fifth (20 rats) day. 10 rats sacrified before and after for each application than blood and liver sampling performed. Paraoxonase, and malonil dialdehide levels measured in this blood samples. This blood samples are also examined as histopathologically. Results and Conclusions: Significant and opposite relation were found between paraoxonase levels (169.63 ± 49.07), histopathologic damage, MDA (0.583±0.059) and other enzyme levels (p

Amaç: Halotanın %20'si oksidatif ve redüktif yolla karaciğerde endoplazmik retikulumda metabolize edilir. Hepatositlerdeki lipid peroksidasyonu sonucu oluşan reaktif metabolitler doku hasarına neden olurken, karaciğerdeki proteinlerin sentezi de halotan tarafından baskılanır. Rat karaciğeri ve plazmasında yüksek oranda bulunan paraoksonaz (PON1), doğal antioksidan bir enzimdir. Sentez ve salınımı karaciğer tarafından yapılan PON1'in aktivitesi ile halotanın tekrarlanan uygulamalarında karaciğere etkisi arasındaki ilişkinin biyokimyasal ve histopatolojik varlığı amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 180-200 gr ağırlığındaki 70 rat çalışmaya alındı. Ratlardan 10 tanesi kontrol grubunda yer aldı. Çalışmada 1. gün (60 rat), 3. gün (40 rat) ve 5. gün (20 rat) %1.5 oranında halotan 2 saat süreyle uygulandı. Her uygulama öncesinde 10 ve sonrasında 10 rat sakrifeye edilip, kan ve karaciğerleri alındı. Kalan 10 rat 12. günde sakrifiye edilerek kan ve karaciğerleri alındı. Alınan kan örneklerinde PON1 ve malonil dialdehit (MDA) düzeyleri ölçüldü. Karaciğer örnekleri histopatolojik olarak incelendi. Malonil dialdehit ve PON 1 enzim düzeyleri ile hasar değerlendirmeleri eş zamanlı yapılıp bulgular istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: Çalışma grubunda PON1 düzeyi (169.63±49.07) ile histopatolojik hasar, MDA (0.583±0.059) arasında anlamlı ters bir ilişki bulundu (p
Halotan İle Oluşan Karaciğer Toksisitesinin Belirlenmesinde Paraoksonazın (PON 1) Yeri