Obsesif kompulsif bozukluk tanısı konan bir grup hastada deksametazon supresyon testi - Kuloğlu, Murat; Atmaca, Murad; Geçici, Ömer; Tezcan, A. Ertan (My University, 2000)
Amaç: DSM-IV'de anksiyete bozuklukları içerisinde sınıflandırılan obsesif kompulsif bozukluğun (ÖKE), affektif bozukluklarla biyolojik ilişkileri konusundaki çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. Çalışmamızda depresif bozukluklarda duyarlı ve özgül olduğu kabul edilen Deksametazon Supresyon leşimin (DST). OKB tanısı konan hastalarda özgüllük ve duyarlılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniğince Kasım 1998-Nisan 1999 arasında DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı konan ve bir kısmı yatırılarak tedavi edilen hasta (24 kadın, 10 erkek) oluşturdu. Hastalara Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HDDÖ). Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ), yarı yapılandırılmış klinik görüşme formu ve DST uygulandı. Sonuçlar: Hastaların 15 'inde OKB 'a eşlik eden orta ve ağır depresif bozukluk belirlendi. Depresif patolojinin eşlik ettiği hastaların 11'inde (% 73.3) DST sonrası baskılanmama belirlenirken: saf OKB tanısı konan 23 hastanın hepsinde baskılanmama saptandı. OKB'un şiddetiyle DST'nde baskılanmama arasında ise ilişki belirlenmedi. Tartışma: Çalışmamız OKB'un anksiyete ve affektif bozuklukların bazı biyolojik göstergelerini içeren heterojen bir alt tipi olabileceği savını desteklemektedir.
Keywords: Tanı; Obsesif-kompulsif bozukluk; Depresif bozukluk; Yale-Brown obsesyon kompulsiyon ölçeği; Deksametazon; Hamilton depresyon değerlendirme ölçeği; Hidrokortizon