ROMATOİD ARTRİT VE NÖROPATİK AĞRIDA SERUM MARESİN-1 VE LİPOXİNA-4 DÜZEYİ - TUNCER, GÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı romatoid artrit (RA) hastalarında nöropatik ağrıyı değerlendirmek ve serum lipoxinA-4 ile serum maresin-1 düzeyidüzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırıp RA'teki klinik önemini belirlemektir. Amerikan romatoloji cemiyetinin RA tanı kriterlerini karşılayan ve en az bir yıldır bu tanıyla takip edilen 60 RA'lı hasta ve 30 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilerek karşılaştırıldı. Hastalık aktivitesini değerlendirmek için hastalık aktivite skoru 28 (DAS28) hesaplandı. Serum Lipoxin A4 ve serum Maresin-1 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. RA hastalarında nöropatik ağrı durumu PAİNDETECT anketi ile belirlendi. Tarama sonucu 19 puan ve üzeri olanlar nöropatik ağrı bileşeni olası, 19 puan altı ise nöropatik ağrı bileşeni olası değil olarak kabul edildi. Yaş ve cinsiyet açısından RA'lı hastalarla sağlıklı kontroller arasında anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p=0.071, p=0.922). Nöropatik ağrı bieşeni olası olan hasta oranı %28,3(n:17) idi. DAS28'e göre hesaplanan yüksek hastalık aktivitesine sahip hasta oranı %38,3(n:23) idi. Romatoid artritli hastalar ve kontrol grubunda serum Maresin-1 düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır. (p:0.310) Romatoid artritli hastalar ve kontrol grubunda serum Lipoxin A4 düzeylerinin karşılaştırılıldığında ise kontrol grubunda daha yüksek saptanmış ve istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edilmiştir. (p<0,001). Nöropatik ağrı bileşeni durumuna göre yapılan gruplandırmalara göre serum lipoxin A4, açısından gruplar arası farklılık saptanmamıştır ancak serıum maresin1 düzeyi nöropatik ağrı bileşeni olası olan grupta daha yüksek saptanmış olup istatistiksel açıdan farklılık saptanmıştır(p<0,025). Hastaların aldığı tedavi durumuna göre hasta gruplarındada serum lipoksin A4 ve serum maresin1 düzeyinde farklılık saptanmamıştır. Bu çalışma RA'li hastalarda serum lipoxinA-4 düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük olduğunu, serum maresin-1 düzeyinin ise nöropatik ağrı bileşeni olası grupta daha yüksek olduğunu saptamış bulunuyoruz. Bu nedenle serum lipoxinA4 hastalık tanısında, serum maresin1 düzeyinin ise olası nöropatik ağrıda yol gösterebilecek bir parametre olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla katılımcının olduğu çalışmalar gereklidir. Anahtar Kelimeler: Nöropatik ağrı, Maresin-1, LipoksinA-4, Romatoid artrit

The aim of this study was to evaluate neuropathic pain in patients with rheumatoid arthritis (RA) and to compare serum lipoxinA-4 and serum maresin-1 levels with healthy controls to determine their clinical significance in RA. 60 patients with RA and 30 healthy controls who met the RA diagnostic criteria of the American rheumatology society and were followed up with this diagnosis for at least one year were included in the study and compared. Disease activity score 28 (DAS28) was calculated to assess disease activity. Serum Lipoxin A4 and serum Maresin-1 levels were measured by ELISA method. Neuropathic pain status in RA patients was determined by the PAINDETECT questionnaire. Those with a T search result of 19 and above were considered likely to have a neuropathic pain component, and a score of less than 19 was considered to be a non-probable neuropathic pain component. There was no significant difference between RA patients and healthy controls in terms of age and gender (p=0.071, p=0.922, respectively). The rate of patients with probable neuropathic pain component was 28.3% (n:17). The rate of patients with high disease activity calculated according to DAS28 was 38.3% (n:23). No statistically significant difference was found between serum Maresin-1 levels in patients with rheumatoid arthritis and the control group. (p:0.310) When the serum Lipoxin A4 levels in the patients with rheumatoid arthritis and the control group were compared, they were found to be higher in the control group and a statistically significant difference was found. (p<0.001). According to the groupings made according to the neuropathic pain component status, no difference was found between the groups in terms of serum lipoxin A4, but the serum maresin1 level was found to be higher in the group with possible neuropathic pain component, and a statistical difference was found (p<0.025). There was no difference in serum lipoxin A4 and serum maresin1 levels in the patient groups according to the treatment status of the patients. In this study, we found that serum lipoxinA-4 levels in patients with RA were lower than in the control group, and serum maresin-1 levels were higher in the group with possible neuropathic pain component. Therefore, we think that serum lipoxinA4 may be a parameter that can guide the diagnosis of the disease, and serum maresin1 level may be a parameter that can guide possible neuropathic pain. However, studies with more participants are needed to confirm these findings. Keywords: Neuropathic pain, Maresin-1, LipoxinA-4, Rheumatoid artrithis
Serum maresin-1 and lipoxina-4 level in rheumatoid arthritis and neuropathic pain
Keywords: İç Hastalıkları