TİP 2 DİABETES MELLİTUSTA SERUM ADİPSİNİN BİR BİYOBELİRTEÇ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - IZDEEN, SANAA ELIAS IZDEEN (Fırat Üniveristesi, 2026)
Tip 2 diabetes mellitus, öncelikle insülin direnci ve metabolik bozuklukların neden olduğu, en yaygın küresel sağlık sorunlarından biridir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, adipokinlerin T2DM'de potansiyel biyobelirteçler olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle adipsin, metabolizma ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar ve umut verici yeni bir biyobelirteç olarak önerilmiştir. Bu çalışma, serum adipsini tip 2 diabetes mellitus tanısı için potansiyel bir biyomarker olarak değerlendirmek ve glisemik indeksler, lipit profili, (hsCRP), cinsiyet, diyabet süresi ve BMI ile korelasyonunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Irak'ın Nineveh şehrinde yaşayan bireylerden toplam 160 örnek toplanmıştır. Ölçümler arasında lipit profili, glisemik parametreler, hsCRP ve adipsin yer almıştır. Analizler, tartılı aritmetik ortalama ve aritmetik ortalama yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. aritmetik ortalama, gruplar arasında medyan adipsin düzeylerinde anlamlı bir fark görülmemiştir (p = 0,225). Buna karşın, tartılı aritmetik ortalama analizde, T2DM grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük adipsin düzeyleri saptanmıştır (p = 0,004). Median adipsin konsantrasyonu, hastalık süresi daha uzun olan yaşlı kadınlarda, hastalık süresi daha kısa olan genç erkeklere kıyasla daha yüksekti. Korelasyon analizi, adipsinin diyabet süresi, hsCRP, glikoz, HbA1c ve lipit indeksleri ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ancak, adipsin ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmadı. ROC analizi, T2DM tanısı için zayıf bir ayırt edici güç gösterdi. Sonuç olarak, adipsin, tip 2 diabetes mellitus'ta çeşitli metabolik faktörlerle korelasyon göstermektedir. Metabolik değişiklikler hastalıkla bağlantılı olsa da, adipsin tek başına T2DM tanısı için güvenilir bir biyomarker olarak kullanılmak için yeterli değildir.

Type 2 diabetes mellitus is one of the most prevalent global health problems, primarily caused by insulin resistance and metabolic disturbances. Recent research has highlighted adipokines as potential biomarkers in T2DM. Adipsin, in particular, plays a significant role in metabolism and the immune system and has been proposed as a promising new biomarker. This study aims to evaluate serum adipsin as a potential biomarker for diagnosing type 2 diabetes mellitus and to determine its correlation with glycemic indices, lipid profile, (hsCRP), sex, duration of diabetes and BMI. A total of 160 samples were collected from individuals in Nineveh City, Iraq. Measurements included lipid profile, glycemic parameters, hsCRP, and adipsin. Analyses were performed using both weighted and unweighted methods. Unweighted samples showed no significant difference in median adipsin levels between groups (p = 0.225). In contrast, the weighted analysis demonstrated significantly lower adipsin levels in the T2DM group compared to controls (p = 0.004). The median adipsin concentration was higher among older females with longer disease duration compared to younger males with shorter disease duration. Correlation analysis revealed that adipsin is associated with diabetes duration, hsCRP, glucose, HbA1c, and lipid indices. However, no statistically significant correlation was found between adipsin and the control group. ROC analysis demonstrated poor discriminatory power for T2DM diagnosis. In conclusion, adipsin shows correlations with several metabolic factors in type 2 diabetes mellitus. Although metabolic alterations are linked to the disease, adipsin alone is not sufficient to be used as a reliable biomarker for diagnosing T2DM.
Assessment of serum adipsin level as a biomarker in type 2 diabetes mellitus
Keywords: Biyokimya