Examination of electric field effects on lipid proxidation and antioxidant enzymes by using multilayer perceptron neural network - Güler, Göknur; Hardalaç, Fırat; Arıcıoğlu, Aysel (My University, 2005)
Bu çalışmada farklı şiddetlerde uygulanan elektrik alanların karaciğer ve akciğer dokularında lipid peroksidasyon ve antioksidan enzimler üzerindeki etkileri kobaylarda incelendi ve elde edilen deney sonuçlan sinir ağlarına öğrenme verisi olarak uygulanıp ileri beslemeli sinir ağının eğitimi gerçekleştirildi. Bu eğitim sonucu; dokulara elektrik alan uygulanmadan, . . bilgisayar ortamında elektrik alanın dokulara etkisinin belirlenmesi sinir ağı ile tahmin edildi.Tahta kafesler üzerine monte edilmiş olan bakır plakalara potansiyel fark uygulanarak 1.8 kV/m, 1.35 kV/m, 1 kV/m, 0.8 kV/m ve 0.3 kV/m şiddetinde elektrik alanlar oluşturuldu. Her grupta 20 adet kobay olmak üzere toplam 100 adet erkek beyaz kobay (150-200 gr) günde 8 saat olmak üzere üç gün boyunca elektrik alanlara sürekli olarak maruz bırakıldı. Elektrik alan uygulama işlemine saat 900'da başlanıp 1700'de son verildi. 20 adet kobay ise kontrol grubunu oluşturdu. Farklı şiddetlerde uygulanan elektrik alanlann malondialdehit ( MDA ) ve superoksit dismutaz (SOD ) seviyelerine etkisi araştırıldı. Yapılan deneyler sonucu sinir ağının tahmini; ortalama %97.27 - % 99.51 olarak tespit edildi. Elektrik alan deney sonuçlarına ait sinir ağı tahmin performansından elde edilen verilerin yüzde değerlerinin yüksek doğrulukta bulunması;-ileri beslemeli sinir ağlarının pek çok uygulama alanında kullanıldığı gibi elektrik alan çalışmalarında da uygulanabileceğini göstermiştir.
Keywords: Antioksidanlar; lipit peroksidasyonu; akciğerler; maruz kalma; malondialdehit; karaciğer; kobay; elektrik alan