TEKRARLAYAN DÜŞÜK OLGULARINDA, MATERNAL TİROİD FONKSİYON TESTLERİ, TİROİD OTOANTİKORLARI VE İMMÜN PROFİLİN ARAŞTIRILMASI - AKGÜN, SELİM (Fırat Üniveristesi, 2000)
l.OZET Bu çalışma Mayıs 1998 ile Haziran 1999 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde toplam 50 kadın hasta üzerinde yapıldı. Çalışma grubuna 1. veya 2. trimestir tekrarlayan düşüğü bulunan (20. gebelik haftasından küçük ve düşük sayısı >3 adet) 25 hasta alındı. Kontrol grubuna ise 1. veya 2. trimestir gebelikleri devam etmekte olan (20. gebelik haftasından küçük) ve daha önce hiç düşüğü bulunmayan 25 sağlıklı gebe kadın alındı. Her iki gruptan klinik parametreler olarak; arteryel tansiyon, nabız, ateş, solunum sayısı, yaş, gebelik sayısı, doğum sayısı, yaşayan çocuk sayısı, önceki küretaj sayısı, ultrasonografi veya son adet tarihine göre tespit edilmiş gebelik haftaları sorgulanarak kaydedildi. Her iki gruptan laboratuvar parametreler olarak: tam kan sayımlan (Hb, Htc, Pit, WBC), Tiroid fonksiyon Testleri (TT3, TT4, FT3, FT4, TSH, TBG), Tiroid otoantikorlan (anti-TPO, anti-TG), Antifosfolipid Sendromu ile ilgili parametreler olarak: aCL-IgG, aCL-IgM ve aPTT bakıldı. Ayrıca tüm hastalardan Antinükleer antikorlar (ANA), C3, C4 ve total immünoglobülinlerden IgG, IgM ve IgA bakıldı. Klinik parametrelerden, ortalama gebelik haftası, tansiyon, nabız, ateş, solunum sayısı, her iki grupta benzer olarak bulundu (p>0.05). Ortalama anne yaşı, tekrarlayan düşük yapan grupta (30.56+3.78 yıl) kontrol grubuna göre (25.52+5.05 yıl) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta önceki küretaj sayısı (%12), kontrol grubuna göre (%48) anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta yaşayan çocuk sayılan (1.08+0.81) kontrol grubuna göre (2.0 ±2.04) anlamlı olarak düşük bulundu (p< 0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta gebelik sayısı (5.76+2.61) kontrol grubuna göre (2.36±1.22) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta ortalama doğum sayısı (1.36+1.25) kontrol grubuna göre (1.64±0.81) anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Tiroid fonksiyon testlerindenTSH ortalama değerleri, tekrarlayan düşük yapan grupta ve kontrol gruplannda istatistiksel olarak benzer bulundu (p> 0.05). aCL-IgG, aCL-IgM, ANA, aPTT ortalama değerleri tekrarlayan düşüpolan grup ve kontrol grubunda istatistiksel olarak benzer bulundu (P >0.05). C3 ve'C4 ortalama değeri ve total IgG ve IgM değerleri ortalaması tekrarlayan düşüğü olan grup ve kontrol grubunda istatistiksel olarak benzer bulundu (p> 0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta FT3 ortalama değeri (2.94±0.61pg/ml) kontrol grubuna göre (2.5711.16 pg/ml) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). FT4 ortalama değeri tekrarlayan düşük yapan grupta (1.32±0.43 ng/ml) kontrol grubuna göre (1.05±0.43 ng/ml) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta TT3 ortalama değeri (1.80+0.56 ng/ml) kontrol grubuna göre (2.18±0.40 ng/ml) anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta TT4 ortalama değeri (9.7112.67 mcg/ml) kontrol grubuna göre (12.7213.88 mcg/ml) anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). TBG ortalama değeri tekrarlayan düşük yapan grupta (31.6919.03 ug/ml) kontrol grubuna göre (41.5818.30 ug/ml) anlamlı olarak düşük bulundu (p < 0.05). Tekrarlayan düşük yapan grupta Anti-TPO antikoru pozitifliği (%60) kontrol grubuna göre (%12) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Anti-TG antikor pozitifliği tekrarlayan düşük yapan grupta (%36) kontrol grubuna göre (%12) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Total IgA ortalama değeri tekrarlayan düşük yapan grupta (200.36176.93 mg/dl) kontrol grubuna göre (338.361157.19 mg/dl) anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Tam kan sayımı parametrelerinden ortalama hemoglobin, hematokrit, trombosit sayılan tekrarlayan düşük yapan grupta ve kontrol grubunda benzer olarak bulundu (p>0.05). Beyaz küre sayısı karşılaştırıldığında tekrarlayan düşük yapan grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Elde edilen veriler sonucunda, önceden gebelik kaybı mevcut olan kadınlarda düşük yapma riskini belirlemede ileri anne yaşının önemli bir klinik parametre olduğu ve hastaların serumlarında anti-TPO ve anti-TG antikor bulunması, total T3, total T4, TBG ve beyaz küre sayımlarına bakılmasının prognozu belirlemede yararlı olabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan düşük, Tiroid Fonksiyon Testleri, İmmun Profil.

This study was conducted between May 1998 and June 1999 in Fırat University Hospital Elazığ. 50 patients were included in the study: A case group composed of 25 patients admitted for at least 3 repepetive, 1st and 2nd trimester abortions (earlier than 20th week) and a control group of 25 gestational age matched healthy pregnant women with no history of pregnancy loss. Among clinical parameters, body temperatures, arterial pressures, pulse and respiratory rates per minute, age, numbers of total pregnancy, abortion, labor, living children and gestational ages according to last menstrual period and ultrasonographic biometries were measured, asked and recorded respectively. Laboratory parameters routinly measured were Complete Blood Counts (Hb, Hct, WBCand Pit counts), Thyroid Function Tests (TT3, TT4, FT3, FT4, TSH, TBG), Antithyroid Antibodies (Anti-TPO, Anti-TG), parameters related with Anti Phospholipid Syndrome (aCL-IgG, aCL-IgM, aPTT), ANA, Complements (C3, C4), and total immune globulines (TIgA, TIgM, TIgG) Clinical parameters of mean gestational age, body temperature, blood pressure, pulse and respiratory rate per minute recordings were alike in both groups (p>0.05). Mean maternal age of recurrent abortus group (30.56±3.78) was significantly higher than that of the control group (25.52±5.05), (p>0.05). Mean number of total labor (1.36+1.25), living children (1.08±0.81) and curetages (0.16±0.37) were significantly lower in case group than those in control group (1.64+-0.81; 0.52+-0.71; 2.0+-2.04), (p<0.05). Number of total pregnacies were significantly high in case group (5.76+2.61) than in control group (2.36+1.22) (p<0.05). Among thyroid function tests, TSH levels did not differ between two groups (p>0.05). Statistically significant difference also did not exist between mean C3, C4, aCL-IgM, aCL-IgG, ANA, total IgM and total IgG levels (p>0.05). Mean F-T3 (2.94+0.61) and F-T4 levels (2.57+1.16) of abortus group were significantly higher than that of control group (2.57±1.16; 1.32+0.43) (p<0.05). Mean T-T3 (1,80±0,56) and T-T-4 and TBG (31.69±9.03) levels (2,18±0,40) of abortus group were however lower those of control group (Mean T- T4.12.72+1.16, T-T3:2. 18+0.40, TBG: 41.58±8.30) (p<0.05).Anti-TPO and Anti-TG antibody pozitivity were higher significantly in abortus group (0,60±0,48; 0,36+0,48) than that of control group (0,12+0,339; 0,12±0,33)also(p<0.05). Mean Total IgA level in abortus group (200,36±76,93) was significantly lower than that of control group (338,36±157,19) (p<0.05). Mean Hemoglobin, Hematocrit, Platelet counts did not differ in among groups (p>0.05) but Mean White Blood Cell Count of abortus group (13,83±3,38) was higher than that of abortus group (10,44 + 2,21) (p<0.05). According to those findings, maternal age was found to be an important clinical parameter in predicting risk for abortus and presence of Anti-TPO and Anti-TG antibodies in maternal serum valuable for prognosis irrespective to measurements of Total T3, Total T4, TBG or White Blood Cell Counts. Key words: Recurrent Abortus, Thyroid Function Tests, Immune Profile.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology