ÖZ DÜZENLEME BECERİLERİ ÜZERİNE YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARIN BİBLİYOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ - Kazu, İbrahim Yaşar; Yavuz, Simge (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de 2010-2020 yılları arasında öz düzenleme becerileri konusunda yapılan tez çalışmalarının belirlenen ölçütlere göre incelenmesidir. Çalışma tarama modelinde olup, içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmanın kaynağını YÖK Ulusal Tez Merkezi’nde 2010-2020 yılları arasında yayımlanmış, belirlenen konu alanına uygun ve erişime açık olan lisansüstü tezler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 71 lisansüstü tez incelenmiş ve belirlenen kriterlere göre analiz edilmiştir. Ulaşılan veriler tablolaştırılarak SPSS 20 paket programı aracılığıyla gerekli istatistiki verilere ulaşılmıştır. Çalışmanın güvenirliğini sağlamak için kodlama güvenirliği tekrar hesaplanmıştır. Sonuçlar frekans ve yüzde olarak hesaplanmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre en fazla sayıda araştırmanın 2019 yılında yapıldığı, en fazla tezin Gazi Üniversitesi’nde yazıldığı, çalışmaların çoğunluğunun Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde ve Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı’nda yoğunlaştığı, çalışmalarda daha çok nicel yöntemlerin kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu araştırma, alanyazına katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Keywords: Nitel araştırma; içerik analizi; lisansüstü tezler; Öz düzenleme; öz düzenleme becerileri