Lepra Hastalarında Öz Bakım Gücünün Değerlendirilmesi - Nazik, Hülya; Gül, Feride Çoban; Gül, Fatih Cem; Nazik, Selçuk; Okay, Ramazan Azim; Mülayim, Mehmet Kamil; Demir, Betul (My University, 2018)
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı cüzzamhastalarında öz bakım gücünün değerlendirilmesi ve özbakım gücünü etkileyen faktörlerin belirlenmesidir.YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma, toplam 26 cüzzamhastasının dahil edildiği tanımlayıcı, kesitsel tipte biraraştırmadır. Hastaların demografik özellikleri ve özbakım gücü ölçeğine ilişkin verileri karşılıklı görüşmeyöntemi ile elde edilmiştir.BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 27 cüzzamolgusunun %53,8’inin (n=14) düşük seviyede,%46,2’sinin (n=12) ise orta düzeyde öz bakım gücünesahip olduğu tespit edildi. Cinsiyet, eğitim durumu,çalışma durumu, ekonomik düzey ve aile yapısı ile özbakım gücü arasında anlamlı bir ilişki yoktu (sırası ile pdeğerleri 0,555, 0,636, 0,208, 0,340, 0,951 ). Öz bakımgücü yaş, hastalık süresi, el-ayak sakatlık evresi ve gözsakatlık evresi ile negatif yönde koreleyken; aile bireysayısıyla pozitif yönde koreleydi.TARTIŞMA ve SONUÇ: Öz bakım gücü, geç tedaviedilmiş ve sekelle sonuçlanmış lepra hastalarındaolumsuz etkilenmiştir. Hastaların kendi kendilerineyetebilme gücünün olumsuz etkilendiği sağlık çalışanlarıtarafından bilinmeli ve hastaların rehabilitasyonundagöz önünde bulundurulmalıdır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Enfeksiyon Hastalıkları