TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN SİKLON TİPİ BİR KURUTUCUNUN GELİŞTİRİLMESİ - AKPINAR, EBRU KAVAK (Fırat Üniveristesi, 2002)
IV ÖZET DOKTORA TEZİ TARIMSAL ÜRÜNLER İÇİN SİKLON TİPİ BİR KURUTUCUNUN GELİŞTİRİLMESİ Ebru KAVAK AKPINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa:253 Bu çalışmada yeni geliştirilen siklon tipi bir kurutucunun yaş gıda kurutulmasındaki kullanılabilirliği araştırıldı. Diğer kurutma çalışmalarından farklı olarak, siklon tipi kurutucuda örnekler düz akış yerine dönel akış ortamında kurutuldu. Deneylerde 80, 70, 60 °C kurutma havası giriş sıcaklığında, 1.5, 1 m/s kurutma havası hızlarında farklı boyutlardaki patates elma ve kabak örneklerinin kuruma kinetiği incelendi. Düz akışta da tekrarlanan kurutma deneyleri sonucunda, dönel akış ortamında yapılan kurutmada kurutma süresinin azaldığı görüldü. Deneysel çalışma sonucunda bulunan kurutma eğrileri literatürde bulunan kurutma eğrisi modelleriyle karşılaştırıldı ve sonuçların çok uyumlu olduğu görüldü. Deneysel kurutma eğrilerinin matematiksel modellenmesi lineer olmayan regresyon analizi metoduyla yapıldı. Geliştirilen kurutucunun enerji, ekserji ve ekonomik analizleri yapıldı. Bu analizler sonucunda, siklon tipi kurutucunun her türlü meyve ve sebzenin kurutulması için uygun olduğuna karar verildi. Anahtar Kelimeler: Kurutma, kurutucular, meyve ve sebze, enerji, ekserji,modelleme
The Development of a cyclone type dryer for agricultural products
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering