OSMANLI DEVLETİ'NDE MUHAMMİNLİK KURUMU - ÖZDOĞAN, DİLAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Muhammin, tahmin eden, değer biçen, eksper anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti'nde Muhamminlerin 16.yüzyıldan itibaren aktif olarak görev aldıklarını görmekteyiz. İlk olarak 1544 senesinde meydana gelen bir depremde oluşan hasarların incelenip, hasarların tadilatı için kıymetlendirilme yapılmasında görev aldıklarını görüyoruz. Ayrıca, daha sonraları işlenemez hale gelen tuz ocaklarının, köprülerin, kalelerin yeniden inşa edilebilmesi için gereken taş, kireç, ağaç gibi malzemelerin belirlenmesi amacıyla Osmanlı Devleti tarafından muhamminler görevlendirildiğini incelediğimiz arşiv belgelerinden anlıyoruz. 19. yüzyıldan itibaren, muhamminlerin sayılarında ve görevlerinde çeşitlilik meydana gelmiştir. Tamiratlarda görev alan muhamminlerin, 19. yüzyılda artık; emlak ve arazilerde, ekilen tütünlerin incelenip fiyatlarının belirlenmesinde, gümrüklerde, demiryollarında, zecriye, eşya ve patent gibi birçok konuda görev almaktadırlar. Bu çalışmamızdaki temel amacımız, muhamminlerin görev alanlarının fazlalaşmasına paralel olarak, incelediğimiz dönemlerin ekonomik ve sosyal olaylarına etkisini açıklamaktır. Bu konuyu doğrudan ele alan bir çalışma olmamakla birlikte, konunun kapsamına giren dönemleri konu alan kitaplar, muhamminlerin görevlerini içeren kanunnameler ve arşiv belgeleri incelenip, Osmanlı devletinde muhamminlik kurumu ve muhamminler hakkındaki ilk özgün çalışma bu olacaktır.

Muhammin means estimator, appraiser. We see that Muhammins have been actively involved in the Ottoman Empire since the 16th century. First of all, we see that they took part in the examination of the damages that occurred in an earthquake in 1544 and the evaluation of the damages for the repair. In addition, we understand from the archive documents that we have examined that muhammins were appointed by the Ottoman Empire to determine the materials such as stone, lime and wood required for the rebuilding of salt quarries, bridges and castles, which later became unworkable. From the 19th century onwards, there was variation in the numbers and duties of muhammins. In the 19th century, the muhammins who took part in the repairs; They take part in many subjects such as real estate and lands, examining and determining the prices of the cultivated tobacco, customs, railways, household goods, goods and patents. Our main aim in this study is to explain the effect on the economic and social events of the periods we examined, in parallel with the increase in their duties. Although it is not a study that directly deals with this subject, the books on the periods covered by the subject, the law books containing the duties of the muhammins and archive documents will be examined, and this will be the first original study on the institution of muhammin and muhammins in the Ottoman state.
The institution of muhammin in the Ottoman State
Keywords: Tarih