Yüksek çevre sıcaklığı altında yetiştirilen (30 °C) bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına katılan tatlı su midyesi kabuklarının yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkisi - Ertaş, O. Nihat; Dalkılıç, Bestami; Güler, Talat; Ciftci, Mehmet (My University, 2004)
Bu çalışma, sıcaklık stresi altında yetiştirilen yumurtlama dönemindeki bıldırcın rasyonuna kalsiyum kaynağı olarak katılan farklı oranlardaki tatlı su midyesi kabuklarının yumurta verim ve kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Rasyonlara katılan iki farklı kalsiyum kaynağı araştırma gruplarını oluşturmuştur. Buna göre, gruplar; kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla kalsiyum kaynağı olarak kireç taşı yerine tatlı su midyesi kabuklarının kullanılma oranına göre % 0 (Kontrol grubu), % 25 (A grubu), % 50 (B grubu), % 75 (C grubu) ve % 100 (D grubu)'dan oluşturulmuştur. 90 günlük deneme süresinde yumurta verim ve kaliteleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tatlı su midye kabuğu ilave edilmesi yumurta verimini olumlu yönde etkilemiştir (P<0.05). Yumurta ağırlığı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı üzerine etkisi ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. En yüksek yumurta yoğunluğu, kabuk ağırlığı, kabuk oranı, kabuk kalınlığı değerleri C grubunda, en düşük değerler ise kontrol grubunda tespit edilmiştir (P<0.01). Yumurta kabuğu kalsiyum seviyesi ise Kontrol, A, B, C ve D gruplarında sırasıyla; 34.25, 35.21, 35.28, 37.42, 36.00 olarak belirlenmiştir (P<0.01). Yumurta kabuğu magnezyum oranı tatlı su midye kabuğu kullanılma oranına paralel olarak artmıştır (P<0.01). Deneme süresince tüm gruplarda ölüm görülmemiştir. Sonuç olarak, yüksek sıcaklık altında yetiştirilen bıldırcın rasyönlarına kalsiyum kaynağı olarak tatlı su midyesi kabuklarının (özellikle % 75) katılması yumurta verim ve kabuk kalitesini olumlu yönde etkilemiştir.
Keywords: Diyet; yumurta kabuğu kalınlığı; mineral madde ilaveleri; yumurta kalitesi; yumurta üretimi; kalsiyum; yemden yararlanma; Japon bıldırcını; yem alımı; magnezyum; yumurta ağırlığı; özgül ağırlık; kabuk; kümes hayvanları; yumurta kabuğu; yumurta kabuğu kalitesi