İLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEME EĞİTİM YAPILARININ BİYOHARMOLOJİK UYGUNLUK DEĞERLERİNİN DENEYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - AY, SEVİL BAL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Eğitim yapıları; insanların, yaşamları süresince kendi yararları doğrultusunda her türlü ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayarak oluşturdukları en önemli mekanlardan biridir. Bu nedenle eğitim yapıları, ülkenin geleceğine yön verecek bireylerin yetiştirilmesini sağlayan ve toplumsal yapının temelini oluşturan mekanlardandır.Eğitim yapılarının kullanıcılarından olan yöneticiler ve öğretmenler, geleceğe yön verecek olan öğrencilerini yaşama hazırlarken temiz, konforlu ve güvenli dolayısıyla da sağlıklı bir şekilde düzenlenmiş bir mekan ile onların daha başarılı bir öğrenme gerçekleştirecekleri bir çevre sağlamış olmalıdırlar. Bu doğrultuda canlıların yaşam sürecinde oluşmuş her türlü doğal ve yapay fiziki çevre ile bu fiziki çevrenin kullanıcıları arasındaki uyumu inceleyen, çözüm önerileri üreten ve bunları uygulamaya aktarmada etkili olan biyoharmoloji bilimi, eğitim binalarında fiziki ortamın tasarımından düzenlenmesine kadar her aşamada çözüm önerileri sunmaktadır.Bu yüksek lisans tezinde ilköğretim birinci kademe eğitim yapılarının fiziki ortam unsurları biyoharmoloji açısından incelenerek, biyoharmolojik uygunluk değerleri saptanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, Elazığ kent merkezinde bulunan 3'ü devlet, 2'si özel okul olmak üzere toplam 5 ilköğretim okulunun boyutsal (sınıfların alanı, hacmi), kimyasal (oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, partikül-parçacık miktarı: temiz oda) ve fiziksel özellikleri (ortam sıcaklığı, bağıl nem, ışık miktarı, gürültü düzeyi ile elektriksel alan düzeyi) deneysel olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular ve literatür taraması sonucu saptanan veriler, TS EN ISO14644 ve Biyoharmolojik Uygunluk Değerleriyle karşılaştırılmıştır. Buna göre, ilköğretim binalarının mevcut kapasitesi ve buna bağlı olarak yapısal özellikleri itibarıyla etkili bir eğitim ortamına elverişli olmadığı kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Biyoharmoloji, Eğitim Yapıları, İlköğretim, Fiziki Çevre,Huzur Kriterleri

Educational facilities are one of the most important venues formed by humans with the aim of attaining all their needs over the course of their lives. This is why educational facilities are one of the places that constitute the very basis of social structure and help educate the individuals that will shape the future of their country.As the users of these educational facilities, administrators and teachers, should provide an environment that is clean, comfortable, safe, and thus healthy and is conducive to a better education in the process of preparing the students who will shape the future of their countries. In this view, the science of bioharmology, which studies the harmony between all natural and artificial physical environments formed over the lifespan of living beings and the users of such environments, generates alternative solutions, and helps put these solutions into practice effectively, also offers solutions for every stage of the creation of physical environment in educational facilities from design to layout arrangement.This master?s thesis aims to examine the physical environments of primary schools from the perspective of bioharmology and to determine their bioharmological conformity values. In this view, the dimensional (classroom areas and volumes), chemical (the amount of oxygen, carbon dioxide, carbon monoxide, and particles: clean rooms), and physical (temperature, relative humidity, amount of light, level of noise, and intensity of electric field) characteristics of 3 private schools and 2 state schools in downtown Elazığ were experimentally examined. The collected findings and the data obtained from literature review were compared against TS EN ISO14644 standards and Bioharmological Conformity Values. It was found that these primary schools were not conducive to an effective educational environment because of their capacities and related structural features.Keywords: Bioharmology, Educational Facilities, Primary Education,Physical Environment, Welfare Criteria
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği; Eğitim ve Öğretim