DESTANLARDA İSLAM ÖNCESİ GÖK TANRI İNANCI VE İLGİLİ MOTİFLER - FULİN, NESLİHAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Destanlar ortak kültürel mirasın ürünüdür. Destanlar, milli kültürün bugünkü haliyle eski zamanları arasındaki ilişkileri tespit eden birincil kaynaklardır. Destanlar toplumun dünyaya ve olaylara bakış açısını bir anlamda toplumun karakterini yansıtırlar. Bu nedenle destanların özellikle Türk destanlarının incelenmesi Türk kültür yapısına önemli katkıları olacaktır.Destanlardan hareketle inanç felsefemizin bugünkü haliyle eski çağları arasındaki ilişkileri tespit edebilmemiz mümkündür. İnançlar bir milletin hayatında önemli bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki; Türk milleti tarihi boyunca birçok dini kabul etmiş ve bu dinlerden kalan birçok inanış günümüze kadar gelebilmiştir. İşte bu dinlerden bizi ilgilendireni Gök Tanrı inancıdır.Gök Tanrı inancı Türklerin en eski inancı olup bu inanca ait birtakım bilgileri destanlar sayesinde öğrenebilmekteyiz. Çünkü destanlarımızda yer alan tarihi gerçekler ve destanlarda geçen olayların ya da kişilerin yaşadıkları, destan motifi çerçevesinde Gök Tanrı inancına dair bilgiler sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Destan, Milli Kültür, Türk Destanları, İnanç, Türk Milleti, Gök Tanrı İnancı, Destan Motifleri.

Sagas are product of the cultural heritage. Sagas are primary source to detect relationship between old times and its present form of national culture. Sagas reflects perspective of world they perspective and in a mean the character of community. Therefore examination of sagas, in particular Turkish sagas, will be an important contribution to structure of the Turkish culture.It is possible to understand relationship between philosophy of our faith as it stands today and its version of old times from sagas. Beliefs are emerging as an important element in the life of a nation. Namely, throughout the history Turkish Nation agreed many religions and many beliefs remaining from that religions has survived to present day. From this religions, we are interested in Sky God belief.Sky God belief is the oldest belief of Turkish nation and we can learn several information through sagas, because historical facts, the events and experience of persons in our sagas, within the framework of saga motif, provides information about belief of Sky God. Keywords: Saga, National Culture, Turkish Sagas, Belief, Turkish Nation, Sky God Belief, Saga Motifs.
Belief in Sky God and related motifs in sagas before İslam
Keywords: Tarih; Türk Dili ve Edebiyatı