TÜRKMEN TÜRKÇESİNDE MODAL SÖZLER - AKYOL, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2024)
Türkmen Türkçesi, dil bilimciler ve araştırmacılar tarafından geniş çapta incelenmiş ve üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Türkmen Türkçesi üzerine yapılan bu tür çalışmalar, Türk dillerinin genel dil bilgisel özelliklerine ve dil ailesinin genel gelişimine de ışık tutabilir. Türkmen dilinin yapısı, tarihi, lehçeleri, sözlü ve yazılı edebiyatı, dil bilgisi özellikleri, söz varlığı, dilin sosyal ve kültürel kullanımı bu çalışmalar arasında sıralanabilir. Modal sözler gibi dil bilgisel özelliklerin incelenmesi, dilin işleyişini anlamak ve dilin gelişimini izlemek açısından önemlidir. Türkmen Türkçesinde yer alan modal sözler üzerine yapılan bu çalışma da Türkmen Türkçesinin yapısını daha iyi anlamak amacını taşımaktadır. Her ne kadar Türkiye Türkçesinde modal söz adıyla bir sözcük türü olmasa da Türkçenin bir lehçesini oluşturan Türkmen Türkçesinin kendi coğrafyasında nasıl bir gelişim ve değişim içerisinde oluğunu belirlemek, bu sürecin takibini yapmak açısından da fayda sağlayacaktır.

Turkmen Turkish has been extensively studied and researched by linguists and researchers. Such studies on Turkmen Turkish can also shed light on the general grammatical features of the Turkic languages and the overall development of the language family. These studies include the structure, history, dialects, oral and written literature, grammatical features, vocabulary, and social and cultural usage of the Turkmen language. Examining grammatical features, such as modal words, is crucial for understanding the functioning of the language and tracking its development. This study on the modal words in Turkmen Turkish aims to gain a better understanding of the structure of Turkmen Turkish. Although there is no word type called modal words in Turkish, determining how Turkmen Turkish, as a dialect of Turkish, evolves and changes in its own geography will be beneficial for tracking this process
Modal words in Turkmen Turkish
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı