265 NUMARALI MUFASSAL TAHRİR DEFTERİNE GÖRE 1548 YILINDA GAZZE SANCAĞI - YALÇINKAYA, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans Tezi265 NUMARALI MUFASSAL TAHRİR DEFTERİNE GÖRE1548 YILINDA GAZZE SANCAĞISinan YALÇINKAYAFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim DalıXXXIX+173 sayfaOsmanlı tarihinin en önemli kaynaklardan birisi de hiç şüphesiz TahrirDefterleridir. Bu çalışmada 265 Numaralı Tahrir Defterinin verdiği bilgilere göre 1548yılında Gazze sancağının idari yapısı, fiziki görünümü, nüfusu ve iktisadi durumu tespitedilmeye çalışılmıştır.Gazze Sancağı söz konusu tarihte 2 nahiye ile 194 köy ve 350 mezraaya taksimedilmiştir. Sancak merkezi olan Gazze şehri ise bu zamanda idari bakımdan 6mahalleden meydana gelmekteydi.Gazze sancağı nüfus bakımından fazla kalabalık değildi. Şehir nüfusu 20.000,kırsal nüfus ise 55.000 kişi olup, toplam sancak nüfusu 75.000 kişiden ibaretti.Sancakta, nüfusun önemli bir kısmını Müslümanlar teşkil etmekle birlikte, Hıristiyanlarve Yahudiler de yaşamaktaydı. Sancak nüfusu genellikle tarım ve hayvancılıklageçimini sağlamaktaydı.Anahtar kelimeler: Gazze, Tahrir Defteri, Sancak

SUMMARYSANJAQ OF GAZA IN 1548 ACCORDING TO THE TAHRIR DEFTERNUMBARED 265Sinan YALÇINKAYAFırat UniversityThe Institute of Social SciencesDepartment of HistoryXXXIX+ 173 PagesIn our study, we examined the stuations of administration, physical,demographic and economic of the sanjaq of Gaza in 1548 according to the Tahrir Defternumbared 265.In that time, the sanjaq of Gaza contained 2 districts, 190 villages and 350hamlets. Also, the city of Gaza was divided into 6 quarters.The population of sanjaq of Gaza was not crowded in 1548. Around thepopulation of the city was 20.000. Also, the population of the districts were 55.000.However, the population of the sanjaq was about 75.000. the most of the population wasconsist of müslims. However, christians and jewises were living in the sanjaq.Key Words: Gaza, tahrir defter, sanjaq.
Sanjaq of Gaza in 1548 according to the Tahrir defter numbared 265
Keywords: Tarih