BULANIK MANTIK TABANLI HİSTEREZİS BAND PWM KULLANILARAK TEK FAZLI ASENKRON MOTORUN HIZ KONTROLÜ - YILMAZ, ECE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Çeşitli kullanım alanlarına sahip olan tek fazlı asenkron motorlar sağlam yapıları, kolay bakımları, farklı ortam koşullarında çalışabilmeleri gibi özellikleriyle tercih edilmektedir. Doğrusal olmayan yapısından dolayı hız kontrolünün kolay olmaması sebebiyle kullanım alanı ve gelişimi sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada tek fazlı asenkron motorun hız kontrolü için histerezis band PWM ve bulanık mantık teknikleri kullanılmıştır. Pahalı ekipman gerektiren geleneksel yöntemlerim aksine güç elektroniği elemanlarının kullanıldığı PWM kontrollü AA kıyıcı ile tek fazlı asenkron motorun hız kontrolü sağlanmış aynı zamanda yüksek güç faktörü ve motor akımındaki harmonik bozulmanın önüne geçilmiştir. PWM kontrollü AA kıyıcı hız kontrolünü sağlamış ancak yüklenme durumunda hızdaki düşüşün önüne geçememiştir. Kapalı çevrimin oluşturulduğu bulanık mantık sistem ile yüklenme somasında hızdaki düşüşün önüne geçilmiştir. Çalışma MATLAB/Simulink ile modellenmiş ve farklı referans hızlar için başarılı sonuçlar alınmıştır. Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı Asenkron Motor, Histerezis Band PWM, Bulanık Mantık

Single phase induction motors, which have various usage areas, are preferred due to their robust structure, easy maintenance and ability to operate in different ambient conditions. Since speed control is not easy due to its nonlinear structure, its usage and development has been limited. in this study, hysteresis band PWM and fuzzy logic techniques are used for speed control of single phase induction motor. Unlike traditional methods that require expensive equipment, PWM controlled AC chopper, using power electronic elements is used to control the speed of single phase induction motor and at the same time high power factor and harmonic distortion in the motor current are avoided. The PWM controlled AC chopper provided speed control but could not prevent the speed drop under load. With the fuzzy logic system in which the closed loop is created, the decrease in speed after loading is prevented. The study was modelled with MATLAB/Simulink and successful result were obtained for different reference speeds. Keywords: Single Phase Induction Motor, Hysteresis Band PWM, Fuzzy Logic
Speed control of single-phase induction motor using fuzzy logic based hysteresis band PWM
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği