Pedagojik Formasyon Eğitimi Almakta Olan Öğretmen Adaylarının Pedagojik Formasyona İlişkin Metaforik Algıları - Erol, Yusuf Celal; Özdemir, Tuncay Yavuz; Turhan, Muhammed; Özan, Mukadder Boydak; Polat, Hakan (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2017)
?Bu çalışmada, pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmen adaylarının almış oldukları formasyon eğitimine ilişkin algılarını metaforlar yardımıyla ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma grubu 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan 184 formasyon öğrencisinden oluşmaktadır. Öğretmen adaylarının ürettikleri metaforlar ve açıklamaları bilgi ve aydınlanma kaynağı, yeni bir umut, deneyim kazandıran bir uygulama, işkence aracı, zorunluluk, şekillendiren ve biçimlendiren bir uygulama, uygulamaya son verilmesi gereken bir eğitim, kısa süreli bir deneyim, eksikliklerin gidericisi ve hayal kırıklığı kategorileri olmak üzere 10 kategoriye ayrılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre, katılımcılar, formasyonun bilgi ve aydınlanma kaynağı olduğunu ve mesleki eksiklikleri giderdiğini, mesleki açıdan öğretmen adayını şekillendirdiğini, deneyim ve tecrübe kazandırdığını ve öğretmen olmak için mutlaka alınması gereken bir eğitim olduğunu vurgulamaktadırlar. Bununla birlikte, pedagojik formasyon eğitimi uygulamasında ciddi sıkıntılar olduğu (yoğunlaştırılmış eğitim, konaklama problemi, ciddi zaman ve para kaybı, ekonomik sıkıntı) ve uygulamada revizyonlar yapılması ihtiyacı vurgulanmaktadır. Bu sonuca göre katılımcılar, genellikle pedagojik formasyon eğitimi almalarından memnuniyetlerini dile getirmişler ama aksayan yönlerinden de şikâyetçi olduklarını ve programda iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Pedagojik formasyon eğitimi uygulamaları devam edecekse, ücretlerin makul seviyelere çekilmesi, öğretmen adaylarının konaklama ve beslenme sorunlarının çözülmesi, formasyon eğitiminin adayların lisans eğitimi zamanında verilmesi ve hızlandırılmış eğitim yerine daha fazla uygulamaya dayalı uzun süreli eğitim verilmesi gerekmektedir.

This study aimed to reveal the perceptions of pedagogical formation trainees about the formation education through metaphors and explanations they brought to the metaphors. The study group consists of 184 students who are studying at Fırat University during 2013-2014 academic year. Metaphors and explanations that teacher candidates produce are grouped into 10 categories, which are a source of knowledge and enlightenment, a new hope, an experience-giving practice, an instrument of torture, a necessity, an embodiment of shaping and shaping, an education type that should be terminated, a short-term experience, a remedy for deficiencies and frustration. In the study, it is emphasized that the pedagogic formation education is the source of information and enlightenment, fulfills the needs of -training, forms the teacher candidates in terms of vocation, brings experience, and is an obligation to be a teacher. However, it is stated that there are serious problems (e.g. intensive education, accommodation problems, loss of time and money, and economic problems) in the pedagogical formation education, so this education should be revised. According to these results, the participants express the satisfaction of taking education in the pedagogic formation course, but complain the problems in the process, and state that some improvements must be done in the program. If the pedagogic formation education continues, the price must be reduced, the accommodation and nutrition problems must be solved, formation education should be given during undergraduate education of the participants, and a long processed and more practical education must be given instead of accelerated one.
Metaphoric Perceptions of Teacher Candidates in Pedagogic Formation about the Program Itself