NEDİM GÜRSEL'İN ROMANLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - KAHRAMAN, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2008)
Çalışmamızda Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın çağdaş yazarlarından olan Nedim Gürsel'in edebiyat serüvenini romanları ışığında çözümlemeye çalıştık.Çalışmamızı üç ana bölüm halinde düzenledik. ?Monografi? nitelikli birinci bölümde Nedim Gürsel'in yaşamı, edebi kişiliği ve eserlerinin değerlendirmesini yaptık.İkinci bölümde, Nedim Gürsel'in roman türündeki üç eserini izleksel sınıflamayı esas alarak inceledik. Eserden yazara ulaşmayı hedefleyen değerlendirme tarzını esas aldığımız bu incelemede bireyin kendini tanıma/tanımlama serüvenini, yapı ve izlek bakımından bilimsel ve estetik yönden tahlil ettik.Üçüncü bölümde Nedim Gürsel'in üslubunu ve dili kullanma tarzını metne dönüşüm süreci dâhilinde yorumladı. Çalışmaya, yaptığımız çözümlemeyi materyallerle tamamlama amacıyla Nedim Gürsel ve alanla ilgili bir kaynakça ekledik.

In our studying,we have tried to analyze Nedim Gürsel?s literature experience through his novels who is one of the contemporary Turkish Literature writer in Republican Era.We have prepared our study in three main parts. In the first part which is monographic, we have tried to focus on Nedim Gürsel?s life, his literature personality and his works.In the second part we studied three works of Nedim Gürsel which are novels by means of themeticial classification. We analysised the adventure of individual?s self recognition by means of structure,theme and by way of scientific, aesthetic methods and while doing this we tried to use the method of assesing writer through his novels.In the third part we commented on Nedim Gürsel?s style and his style of using language when it turns into a text.In order to complement the analysis with materials,we added bibliography to the study which is about Nedim Gürsel and the field.
An inspection of Nedim Gürsel's novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı