YOLLARDAKİ KAR VE BUZU ÖNLEYİCİ SİSTEMLER - Balbay, Asim; Esen, Mehmet (Fırat University, 2007)
Kış aylarındaki ulaşımı kolaylaştırmak için özellikle köprü ve yokuş gibi bazı kritik olan bölgelerde oluşan kar birikintisi ve buz oluşumunu önlemek önemlidir. Son zamanlarda köprü yüzeylerindeki kar birikintisini ve buz oluşumunu önlemek için, tuzlama uygulamasına alternatif bir yöntem olarak otomatik olarak kontrol edilen sıcak-sulu kar eritme sistemleri (ısı borusu, toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri) kullanılmaktadır. Tuz yerine bu tür sistemlerin kullanılması ile korozyon oluşumunun miktarı azaltabilir ve köprünün ömrü artırılabilir. Bu çalışmada, kar eritme ilgili geleneksel ve geleneksel olmayan yaklaşımlar hakkında önemli bilgiler verilmektedir.