HAFİF AGREGALI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARÇLARIN MEKANİK VE DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ - BALUN, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmanın amacı kendiliğinden yerleşen harçta (KYH) hafif agrega kullanımının dayanım ve dayanıklılık özelliklerine etkisinin araştırılmasıdır. KYH üretiminde, normal agrega olarak 0-2 mm ve 2-4 mm boyutunda dere agregası, hafif agrega olarak 0-2 mm boyutunda genleştirilmiş perlit ve 2-4 mm boyutunda pomza kullanılmıştır. Mineral malzeme olarak silis dumanı ve uçucu kül kullanılmıştır. Seriler, ince malzeme miktarı 650 kg/m3 ve süper akışkanlaştırıcı miktarı 8 kg/m3 olacak şekilde toplam 13 farklı şekilde tasarlanmıştır. Taze haldeki KYH?lerin mini çökme yayılma, mini V-hunisi ve viskozimetre deneyleri gerçekleştirilmiştir. KYH?lerin sertleşmiş haldeki özelliklerinin belirlenebilmesi için de yoğunluk, porozite, toplam su emme, kılcal su emme, eğilmede çekme dayanımı, basınç dayanımı ve yüksek sıcaklık deneyleri yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre hafif agrega kullanılan harçların taze haldeki özellikleri kendiliğinden yerleşebilirlik kriterlerine uymaktadır. Hafif agrega kullanımı su emme değerlerini arttırmıştır. Hafif agrega oranlarının artması ile harçların mekanik özellikleri azalmış, ancak bütün seriler kendiliğinden yerleşen taşıyıcı hafif harç özellikleri taşımıştır. Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Harç, Hafif Agrega, Taze ve Sertleşmiş Özellikler

The aim of this study is to research the using of lightweight aggregate in self compacting mortars (SCM) to the effect of strenght and durability properties. In the production of SCM, river aggregate was used as normal aggregate in size of 0-2 mm and 2-4 mm, expanded perlite and pumice were used as lightweight aggregate in size of respectively 0-2 mm and 2-4 mm. Silica fume and fly ash were used as mineral additives. Totally 13 different series were designed in fine materials content of 650 kg/m3, and in super plasticizer content of 8 kg/m3. Mini slump flow, mini V-funnel and viscosimeter tests were carried out on the fresh mortar. On the other hand; bulk density, porosity, water absorption, capillary water absorption, tensile strenght in bending, compressive strenght and high temperature tests were made on the hardened SCM. According to the test results, the fresh properties of lightweight aggregate mortars comply with the criteria of self compacting mortars. By using the lightweight aggregate, water absorption have been increased. The mechanical properties of mortars have been decreased with increase in the rate of using lightweight aggregate but in all series, it has been obseved that self compacting structural lightweight mortar production is possible. Keywords: Self Compacting Mortar, Lightweight Aggregate, Fresh and Hardened Properties
Mechanical and durability properties of self compacting mortar with ligthweight aggregate
Keywords: İnşaat Mühendisliği