KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN LUCİOBARBUS ESOCİNUS HECKEL, 1843'DA YÜZGEÇ IŞINLARINDAN KARŞILAŞTIRMALI YAŞ TAYİNİ - ÖZDEMİR, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan L. esocinus Heckel, 1843 örneklerinin yüzgeç ışınlarından karşılaştırmalı yaş tayini yapılması amaçlandı. Bu amaçla, Mart 2011-Aralık 2011 tarihleri arasında Keban Baraj Gölünden 80 adet balık örneği temin edildi. Çalışma Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarlarında gerçekleştirildi. İlk önce balık örneklerinin boy ve ağırlıkları belirlendi. Daha sonra yaş tayini için gerekli olan dorsal, anal, sağ pelvik, sol pelvik, sağ pektoral ve sol pektoral yüzgeçlerin kemiksi yapıları çıkartılarak temizlendi ve kesitler alındı. Alınan kesitler binoküler mikroskop altında incelenmek üzere numaralandırılarak kilitli poşetlere bırakıldı. Her bir örnekteki yaş halkaları bir gün arayla üç kez okundu.Sonuç olarak, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan L. esocinus örneklerinin yaş tayininde kullanılabilecek en güvenilir yüzgeç ışını yüksek yüzde uyum, düşük ortalama yüzde hata ve düşük değişim katsayısı ile dorsal yüzgeç ışını olduğu görüldü. Ayrıca, genel ortalama yaşa en yakın ortalama yaşında dorsal yüzgeç ışınlarına ait olduğu görüldü. En net yaş halkalarının da dorsal yüzgeç ışınlarında olduğu görüldü. Bunu sırasıyla sol pektoral yüzgeç ışınları ve sağ pelvik yüzgeç ışınları izledi. L. esocinus ile ilgili çalışmalarda yaş tayininin dorsal yüzgeç ışınından yapılmasının daha doğru olacağı önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Luciobarbus esocinus, Keban Baraj Gölü, Yüzgeç ışınları, Karşılaştırmalı yaş tayini.

In this study, it was aimed to do comparative age determination from fin rays of L. esocinus Heckel, 1843 living in Keban Dam Lake. For this purpose, 80 fish samples were obtained from Keban Dam Lake between March 2011 and December 2011. The study was conducted in Firat University Fisheries Faculty Laboratories. Firstly, weight and length of fish samples were determined. Then, bony structures of dorsal, anal, right pelvic, left pelvic, right pectoral and left pectoral fins were removed, cleaned and sectioned for age determination. These sectioned samples were enumerated and kept in plastic bags in order to examine under the binocular microscope. Age rings in each sample were read three times in a day intervals.In conclusion, the most reliable bony fin ray for age determination in L. esocinus from Keban Dam Lake was found dorsal fin ray with high cohesion, low average error and a low coefficient of variation. In addition, it was found that the average age of the dorsal fin ray was the closest to the overall average age. The clearest age rings was also observed in the dorsal fin rays. It was followed by pectoral fin ray and right pelvic fin ray respectively. According to this study, it was recommended to use the dorsal fin ray for the age determination in studies related with L. esocinus.Key words: Luciobarbus esocinus, Keban Dam Lake, Fin rays, Comparative age determination.
Living in Lake Dam Keban Luciobarbus esocinus Heckel, 1843 age determination of comparative fin rays
Keywords: Su Ürünleri