MAX FRİSCH'İN 'HOMO FABER' VE HEİNRİCH BÖLL'ÜN 'PALYAÇO' ADLI ESERLERİNDE 'YABANCILAŞMA' TEMASI - ÖNER, BAŞAK (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, 'yabancılaşma' kavramı; bu kavramın sınırları; teoloji, felsefe, iktisat, sosyoloji ve psikoloji gibi bilim dallarınca nasıl incelendiği işlenmiş ve eserler, yapısalcı yöntemle ele alınmıştır. Genel anlamda bireyin kendisinden uzaklaşması anlamına gelen 'yabancılaşma' kavramı, farklı bilim dallarına inceleme konusu olmuştur. Kavramın edebiyatta nasıl ele alındığı incelenmeden önce, kavram üzerine detaylı bilgi verilmiştir. Ardından, kavram birkaç edebi eser ışığında incelenerek edebiyata yansıması verilmiştir. Çalışmada, Savaş Sonrası Alman Edebiyatı için iki önemli isim olan Heinrich Böll ve Max Frisch ele alınmıştır. Böll'ün 'Palyaço' eseri ve Frisch'in 'Homo Faber' eseri yabancılaşma kavramı ışığında incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, edebiyatta yabancılaşma, Heinrich Böll, Max Frisch, karşılaştırmalı analiz.

In der vorliegenden Magisterarbeit handelt es sich um die Untersuchung des Begriffs 'Entfremdung', seiner Grenzen und seiner Verwendung in der Literatur und in anderen Wissenschaften wie Theologie, Philosophie, Volkswirtschaft, Soziologie und sogar Psychologie. Unter dem Begriff 'Entfremdung' versteht man im Allgemeinen, dass die Person von sich selbst entfremdet und dieser Begriff wurde in oben genannten Disziplinen immer wieder behandelt. Die literarische Untersuchung des Begriffs erfolgt anhand von Werken zweier Nachkriegsautoren Heinrich Böll „Ansichten eines Clowns" und Max Frisch „Homo Faber". Die Werke wurden nach strukturalistischer Methode untersucht. Vor der literarischen Analyse der einzelnen Werke wurden einige theoretische Erklärungen über den Begriff gegeben. Dann wurde durch die Analyse der Werke auf den Begriff der Entfremdung näher eingegangen. Schlüsselwörter: Entfremdung, Entfremdung in der Literatur, Heinrich Böll, Max Frisch, vergleichende Analyse
Der begriff der entfremdung in den werken 'Homo Faber' von Max Frisch und 'Ansichten Eines Clowns' von Heinrich Böll
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı