SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU HASTALARINDA HİPOKAMPUS VE AMİGDALADA MRG VOLÜM DEĞİŞİKLİKLERİ - KULOĞLU, ÖMER CİHAT (Fırat Üniveristesi, 2013)
Sosyal anksiyete bozukluğu (SAB), utanmaktan, küçük düşmekten, sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde korkma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek yaygın bir anksiyete bozukluğudur. Anksiyetenin esas olarak santral sinir sisteminden kaynaklandığı bilinmektedir. Limbik sistem beyindeki subkortikal yapılar içinde bulunan talamus, hipotalamus, hipokampus, pineal bez, hipofiz ve amigdala gibi nöroanatomik oluşumları içermektedir ve bellek ile beraber duygudurum değişikliklerinden sorumlu bir bölgedir. Yapısal ve işlevsel görüntüleme teknikleri psikiyatrik hastalıkların etiyolojisinin daha iyi anlaşılmasına ve tanısal yaklaşımının gelişmesine belirgin katkı sağlamıştır. Çalışmamızda SAB hastaları ve sağlıklı gönüllülerin hipokampus ve amigdaladaki MR volüm değişikliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Sağlıklı 20 olgu ve SAB tanılı 15 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olguların hipokampus ve amigdala volümleri manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirildi. Çalışmamızda, hasta grubunda sağ hipokampus volümü 3,47±0,57 cm3 , sol hipokampus volümü 3,04 ± 0,48 cm3 ,kontrol grubunda sağ hipokampus volümü 3,00 ± 0,24 cm3 ,sol hipokampus volümü 2,98 ± 0,27 cm3 ölçülmüş olup hasta grubunda sağ hipokampus volümünde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi (p<0.05). Hasta ve kontrol grubu sol hipokampus volümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Hasta ve kontrol grubu amigdala volümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Ancak hasta grubunda amigdala korelasyonu bozulmuş olarak tespit edildi . Sonuç olarak bu çalışma ile SAB?ın fizyopatolojisiyle de ilişkili olabilecek amigdala ve hipokampal yapılara ait anormallikler gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sosyal anksiyete bozukluğu, hipokampus, amigdala, MRG volüm

Social anxiety disorder (SAD) is a usual anxiety disorder characterized by being afraid of ashamed, humiliated and negative assessment by other persons in a society. It is known that anxiety originates from central nervous system. Limbic system includes thalamus, hypothalamus, hypocampus, pineal gland, hypophysis and amygdala which are neuroanatomic structures in subcortical area and is responsible for memory and mood changes. Anatomic and functional imaging techniques contributed to the better understanding etiology of psychiatric diseases and improvement of diagnostic approach. In our study, the purpose was to compare the volume changes of hypocampus and amygdala in SAD patients and healthy subjects. Twenty healthy and 15 patients with SAD were included in our study. The volume of hypocampus and amygdala in all patients was measured on MRI examinations. The mean volume of right hypocampus and left hypocampus in patient group were 3.47 ±0.57 cm3 and 3.04 ± 0.48 cm3, respectively. The mean volume of right hypocampus and left hypocampus in control group were 3.00±0.24 cm3 and 2.98 ± 0.27 cm3 , respectively. The right hypocampus volume of was significantly higher than control group (P < 0.05). There was no significant difference between left hypocampus volume of patient and control group (P>0.05). The amygdala volume of patient and control group was not significantly different (P>0.05). The correlation of amygdala in patient group was impaired . In conclusion, our study revealed abnormalities of amygdala and hypocampus which may be associated with physiopathology of SAD. Keywords: Social anxiety disorder, hypocampus, amygdala, MRI volume
Hippocampus and amygdalar volumes in patients with social anxiety disorder
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp