AĞ İLETİŞİMİNDE VERİ GİZLEME TABANLI BİLGİ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI - KARADOĞAN, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bilgi, insanlık tarihi boyunca çok kıymetli bir yer edinmiştir. Gizli bilginin üçüncü taraflarca anlaşılmadan alıcısına iletilmesi için değişik yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerin başlıcaları bilgiyi kriptografik yöntemlerle şifrelemek veya steganografik yöntemlerle gizlemektir. Bilginin işlenmesi, paylaşılması, üretilmesi gibi faaliyetler bilgisayarın icadıyla ivme kazanmıştır. Bilginin daha etkin paylaşımı için bilgisayar ağları oluşturulmuş, standartlar geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında, bilgisayar ağlarında kullanılan temel iletişim protokolleri araştırılmış, bu protokollerin istismarıyla bilgi sistemlerini tehdit eden saldırı yöntemleri kapsamlı olarak incelenmiş, bilgi gizleme ve gizli kanallar hakkında bilgiler verilmiş, bilgisayar ağlarında gizli veri iletim yöntemleri araştırılıp sunulmuş ve örnek gizli veri iletimi uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bunlarla beraber paket zamanlama ve IP ID tabanlı yeni ağ steganografi yöntemleri önerilmiştir. Önerilen zamanlama yönteminin bant genişliğinin önceki yöntemlere göre daha yüksek olduğu; IP ID kullanan yöntemin, ID alanının benzersizliğinin sağlanmasında önceki yöntemlere göre daha etkili ve Internet üzerinden gizli veri gönderimine uygun olduğu görülmüştür.

Information has become an invaluable place throughout human history. Different methods are used for the transmission of secret information to recipients without understanding third parties. The main of these methods are to encrypt information using cryptographic methods or to hide information with steganographic methods. Activities such as processing, sharing, production of the information have been accelerated with the invention of the computer. For more effective information sharing, computer networks have been created and standards have been developed. In this study, basic computer network protocols are investigated. Attack methods that are threatening information systems with the exploitation of these protocols are comprehensively examined. Information is given about information hiding and hidden channels. Secret data transmission methods in computer networks are explored and presented. Examples of secret data transmission have been carried out. Additionally, new packet timing based and IP ID based network steganography methods are proposed. The bandwidth of the proposed timing method is higher than previous methods. The proposed IP ID based method is more effective to ensuring uniqueness of the ID field according to previous methods, and is suitable for sending secret data over the Internet.
Data hiding based information security applications on network communication
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol