O2 Uptake-Work Rate Relationship During A Progressively Increasing Work Rate Exercise Test - Özçelik, Oğuz; Ayan, Vedat; Aslan, Muammer (Fırat University, 2002)
Aim: We examined the effects aerobic and anaerobic metabolisms on O2 uptake (VO2) and work rate (WR) relationships during an incremental ramp exercise test. Material and Methods: Eighteen healthy untrained male subjects performed an incremental ramp exercise test (15 W/min) to the limit of tolerance using an elctromagnetically-braked cycle ergometer. Ventilatory and pulmonary gas exchange were measured by a turbine volume transducer and a mass spectrometry and estimated breath-by-breath. Aerobic to anaerobic metabolic transition (anaerobic threshold) was estimated non-invasively using ventilatory and pulmonary gas exchange indices. Results: The maximal VO2 and WR were 3.108±0.542 l/min and 246 ± 39 W, respectively. VO2 at the anaerobic threshold was 1.760±0.31 l/min (56% of maximal VO2). During exercise, VO2 increased linearly with WR throughout ramp phase (0,9899±0.006) and also aerobic (0,9689±0.02) and anaerobic (0,9787±0.01) regions of the test. Furthermore, the ratio of DVO2 /DWR was 10.3 ± 1.2 ml/min/W. Conclusion: Consequently, these results may suggest that VO2 is more related to the mitochondrial respiration rather than O2 supply to exercising muscles.

Amaç: İş gücü şiddetinin düzenli olarak arttırıldığı egzersiz sırasında O2 alınımı (VO2) ile iş gücü arasındaki (WR) ilişkiyi araştırarak aerobik ve anaerobik metabolizmaların VO2 -WR üzerine olan etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: On sekiz sedanter erkek denek elektromanyetik bisiklet ergometre ile şiddeti düzenli olarak artan (15 W/dk) yüke karşı yapılan egzersiz testine katıldılar. Solunum ve akciğer gaz değişim parametreleri türbin volüm metre ve gaz analizörü ile ölçüldü ve solunumdan solunuma hesaplandı. Aerobik ve anaerobik metabolizmaların ayırımı (anaerobik eşik) non-invazif olarak solunum ve akciğer gaz değişim parametreleri ile hesaplandı. Bulgular: Maksimal VO2 ve iş gücü 3.108±0.54 1/dk ve 246±39 W olarak bulundu. Anaerobik eşik'deki VO2 1.76±0.31 1/dk (%56 VO2 max) bulundu. Egzersiz sırasında VO2 -WR arasında lineer artış yükleme döneminin tamamında (0,9899±0.006) aerobik (0,9689±0.02) ve anaerobik (0,9787±0.01) bölgelerde farklılık göstermedi. Egzersiz sırasında DVO2 /DW oranı 10.3 ± 1.2 ml/dk/W bulundu. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular VO2'nın egzersiz kaslarına oksijen taşınmasından ziyade hücreler tarafından kullanılmasıyla daha yakından ilişkili olduğunu göstermektedir.
ARTAN YÜKE KARŞI YAPILAN EGZERSİZ SIRASINDA O2 ALINIMI-İŞ GÜCÜ ARASINDAKİ İLİŞKİ