Kanser Dostu MEIS Proteinleri - Çimen, Büşra; Aslan, Abdullah (My University, 2022)
Miyeloid kanser türünden ismini alan MEIS; enerji üretimini teşvik eden, ROS seviyelerini minimum düzeye indirmeye çalışan, kalp kası gelişim evresinde görev alan bir proteindir. Kanserli hücreler MEIS proteini metastaz için kullanmaktadır. MEIS proteini kanserli hücrelerde durdurmak amacıyla ‘kanseri kendi silahıyla vurma’ olarak tanımlanan MEIS protein inhibitörleri (MEISi) Türk akademisyen Fatih KOCABAŞ tarafından keşfedilmiş ve bu çalışma Uluslararası Hemotoloji-Onkoloji ödülüne layık görülmüştür. Yapılan çalışmada MEIS protein inhibitörleri meme ve pankreas gibi kanser türlerinden, %75 ve %95 gibi ciddi oranda kanserli hücrelerin yayılımını engellediği belirtilmiştir. Bu derlemede MEIS proteinlerinin; kanser türleri ve hastalıklar üzerindeki etkisi,MEIS inhibitörlerinin (MEISi) keşfiyle ilgili bilgilerden bahsedilmektedir.
Keywords: Metastaz; Kanser; İnhibitör; MeIs proteini