TEFSiR USULÜ'NE FlKlH USULÜ KARlŞTlRMAK - Arslan, Gıyasettin (Fırat University, 2008)
İslam'ın ilk dönemlerinde Müslümanlar Kur'an'ı anlamada herhangi bir pmblern ile karşılaşrnadılar; bu yüzden kapsamlı bir Tefsir Usulüne de ihtiyaç duyulrnadı. Ancak zamanla sosyal, siyasal ve kültürel nedenlerden dolayı onun anlaşılmasında sıkıntılar oluştu. Bu sıkıntıların bir kısmı Fıkıh Usulü yöntemleriyle giderilmeye çalışıldı ise de Fıkıh UsulU tefsir problemlerini çözmede yetersiz kaldı. Bununla beraber zamanla Tefsir Usu!U klasik Fıkıh Usulünden oldukça etkilendi. Bazı yönternlerinde neredeyse onunla aynileşti. Bu makalede biz konu, amaç ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak Tefsir Usulünün Fıkıh Usulünün etkisinden kurtarılması gerektiğini iddia edecek, tefsir ruhuna uzak yöntemlerin tefsire bir katkısının olamayacağını gerekçelendirmeye çalışacağız.
To M ix Tfıe Jurisprudence in The lnterpretation Methodology
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları