Farklı Yönlere Göre Değişen Opaklık Saydamlık Oranının Isıtma ve Soğutma Enerjisine Etkisi - Ünalan, Hakan; Gökaltun, Emrah (Fırat University, 2015)
Sürdürülebilirlik ve enerji etkinliği bağlamında yapılan bu çalışmada, Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Akademik ve İdari Personel odalarına ait bloğun enerji simülasyon programında modeli hazırlanmıştır. Bu modele iç ortam ve iklim verileri girilerek IMPVP protokolü çerçevesinde ısıtma enerjisi tüketim doğrulaması yapılarak gerçekçi model elde edilmiştir. Gerçekçi modelde farklı opaklık-saydamlık oran alternatifleri kullanılarak söz konusu alternatiflere ait enerji tüketimleri hesaplanmıştır. Bu bağlamda enerji etkin tasarımda kullanılmak üzere; opaklık-saydamlık oranlarının özellikle ısıtma enerjisi performansı üzerine olan etkisi ortaya konulmuştur

In this study, context of Sustainability and energy efficiency, the Anadolu University, Department of Industrial Engineering Academic and Administrative Staff’ rooms are modeled in energy simulation program. And was acquired calibrated simulation of heating energy consumption of this building block by entering internal environment and climate data, pursuing IMPVP regulations. And then using different window wall ratio alternatives was recalculated heating and cooling energy consumption, in this calibrated model. For use in energy efficient design in this regard; window wall ratio alternatives and its impact on the heating and cooling energy performance has been demonstrated
Effect of Changing Window Wall Ratio by Different Aspects Heating and Cooling Energy