Oral Isotretinoin Induced Pigmentation Disorder: A Case Report - Demir, Betul; Çiçek, Demet; Bilik, Leyla; Aydoğdu, Ebru Güler; Demirpolat, Nida; Ergin, Can (My University, 2017)
İlaçlarla gelişen hiperpigmentasyonlar genellikle ilacın deride birikimine bağlıdır. İsotretinoin A vitamininin sentetik derivesidir ve retinoidlerin 13-cis retinoik asit formudur. Yirmi yaşında kadın hasta burunda kahverengi leke şikayeti ile dermatoloji polikliniğine başvurdu. Hastanın hikayesindenson altı aydır akne tedavisi için 30 mg/gün isotretinoin kullandığı, beraberinde başka oral veya topikal bir ilaç kullanmadığı öğrenildi. Dermatolojikmuayenesinde sol burun kanadında 1x1 cm çaplı gri renkte makül mevcuttu. Lezyonun dermatoskopik muayenesinde sol burun kanadında özelliklefoliküler açıklıkların etrafını saran ince, gri renkte pigmente yapılar görüldü. Literatürde oral isotretinoin kullanımına bağlı gelişen pigmentasyonbozukluğuna rastlamamış olmamız bizi bu olguyu sunmaya teşvik etmiştir.
Keywords: Dermatoloji