KARADAĞ'IN OSMANLI EGEMENLİĞİNE KARŞI MÜCADELESİ: 1830-1878 - ÖZDEM, ALİ GÖKÇEN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Tarih'in çeşitli dönemlerinde Duklja, Zeta, Monte Nigro, Crna Gora, Black Mountain, Montenegro gibi değişik isimlerle anılan Karadağ, coğrafyasının ve toplumsal yapısının elverişiz şartlarından istifade ile varlığını sürdürebilen ender ülkelerden birisidir.Osmanlı'nın egemenliği altına girdiği 1496 tarihine kadar Bizans içinde özerk ve bağımsız olarak bulunmuş, Osmanlı yönetiminde İşkodra Sancağı'na bağlanmış ve toprakları has, zeamet ve tımar bölgelerine ayrılmıştır.Vladika'ların liderliğinde Karadağlılar, başlangıçta, vergi toplanması veya yerel otoritelerin zalimliği gibi bölgesel nedenlerle, Osmanlı'nın zayıflaması ve milliyetçilik akımlarına paralel olarak siyasi nedenlerle Osmanlı ile mücadele etmiş ve buraya kaynak sarf edilmesine neden olmuştur.Karadağ'ın XIX. yüzyılın ilk çeyreğinden, bağımsızlığını kazandığı 1878 yılına kadar Osmanlı devleti ile mücadelesi ve bu süreç içinde devletleşme adına yapmış olduğu çalışmaları, birinci elden kaynak durumunda olan arşiv vesikalarına dayalı olarak, objektif bir yaklaşımla ele alarak; idari ve sosyal yönleriyle inceleyip bir bütün halinde ortaya koyulmaya çalışılacaktır.Anahtar Kelimeler: Karadağ, Montenegro, Duklja, Zeta, Vladika.

It is referred to by different names such as Duklja, Zeta, Monte Nigro, Crna Gora, Black Mountain from the various periods of history that Montenegro, with the benefit of negative condition of geography and social structure, is one of the few countries can maintain its presence.Montenegro was autonomous or independent in Byzantine period and under the control of Ottoman Empire, Montenegro was bound to İşkodra Sancak and its land was divided into ?has, ?zeamet? and ?tımar? regionsBecause of regional reasons such as taxes and cruelty of local authorities and political reasons parallel to Ottoman Empire?s weakening period and nationalism movements, Montenegro led by Vladikas, fought with Ottoman Empire and made it spend its sources for this region.The struggle of Montenegro with the Ottoman Empire from the first quarter of the XIX. century to the gained independence in 1878 and process of the become a state will be reviewed by using first-hand source.Key Words: Ottoman, Montenegro, Duklja, Zeta, Crna, Gora, Black Mountain, Vladika.
Montenegro?s struggle against Ottoman rule: 1830-1878
Keywords: Tarih