H. PYLORI İLE ENFEKTE OLAN KRONİK GASTRİTLİ HASTALARDA SERUM TRİMETİLAMİN N-OKSİT VE LİPOPOLİSAKKARİT DÜZEYLERİNİN HASTALIĞIN PATOGENEZİNDEKİ ROLÜ - KAPLANKAYA, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada, Helicobacter pylori ile enfekte kronik gastritli hastalarda trimetilamin N-oksit (TMAO) ve lipopolisakkarit (LPS) düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Helicobacter pylori enfeksiyonu, dünya genelinde sık rastlanan bir bakteri olup, özellikle sindirim sistemi hastalıklarıyla yakından ilişkilidir. Bu enfeksiyon, mide mukozasında uzun süreli iltihaplanmalara neden olabilir ve zamanla kronik gastrit, peptik ülser ve mide kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. H. pylori'nin mide asidine dayanıklılığı ve mukoza tabakasına zarar veren toksinler salgılaması, bu hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynar.Bu enfeksiyonun inflamatuvar yanıtı tetikleyerek gastrointestinal sistemi etkilediği bilinmektedir. Literatürde, TMAO ve LPS'in sistemik inflamasyon ve immün yanıt üzerindeki etkileri yaygın olarak araştırılmıştır. Fakat, H. pylori ile enfekte hastalarda bu iki molekül arasındaki ilişkinin tam olarak aydınlatılamadığı bilinmektedir. Bu çalışmada, H. pylori pozitif kronik gastritli hastalarda serum TMAO ve LPS düzeyleri ölçülmüş ve bu iki biyomolekül arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bulgular, H. pylori enfeksiyonu ile inflamatuvar süreçler arasındaki etkileşimlerin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmanın sonuçları, TMAO ve LPS'in, H. pylori enfeksiyonuna bağlı inflamatuvar süreçlerde potansiyel rol oynayabileceğini göstermektedir.

This study investigates the relationship between trimethylamine N-oxide (TMAO) and lipopolysaccharide (LPS) levels in patients with chronic gastritis infected with Helicobacter pylori. H. pylori infection is a globally prevalent condition associated with various gastrointestinal diseases, such as chronic gastritis, peptic ulcers, and gastric cancer. It is well-known that this infection triggers an inflammatory response affecting the gastrointestinal system. TMAO is a metabolite linked to lipid metabolism in the gut microbiota and has gained attention for its adverse effects, particularly on cardiovascular diseases. Lipopolysaccharides (LPS), components of the cell wall of gram-negative bacteria, can stimulate inflammatory responses. Although the effects of TMAO and LPS on systemic inflammation and immune responses have been widely studied, the relationship between these two molecules in H. pylori-infected patients remains unclear. In this study, serum TMAO and LPS levels were measured in H. pylori-positive chronic gastritis patients, and the relationship between these two biomolecules was analyzed. The findings contribute to a better understanding of the interactions between H. pylori infection and inflammatory processes. The results suggest that TMAO and LPS may play a potential role in the inflammatory pathways triggered by H. pylori infection.
The role of serum trimethylamine N-oxide and lipopolysaccharide levels in the pathogenesis of the disease in patients with chronic gastritis infected with H. pylori
Keywords: Gastroenteroloji