TAM GÜNEŞ TUTULMASININ İYONKÜRE ELEKTRON YOĞUNLUĞU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - YILMAZ, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez çalışmasında, 29 Mart 2006 tarihinde meydana gelen Tam Güneş Tutulmasının Türkiye koridorunda yapılan deneyler ile iyonküreden yansıyan VLF, HF dalga yayılımına ve IONOLAB-TEC değerlerine olan etkisi incelenmiştir. Tam Güneş Tutulması sırasında VLF vericilerden alınan sinyal şiddetleri; frekanslara, mesafeye ve sinyal yolundaki iyonküre karakteristiklerine bağlı olarak değişmiştir. Tam Güneş tutulması sırasında kısa süreli de olsa Güneş ışınlarının tam tutulma hattına ulaşamaması nedeniyle HF dalgasının sinyal ve gürültü şiddetlerinde azalmalar tespit edilmiştir. IONOLAB-TEC değerlerinde ise tutulma koridoruna uzaklığa ve istasyonların yerel konumlarına bağlı olarak tam Güneş tutulması sırasında azalmalar gözlenmiştir.

In this study, the effects on VLF, HF propagation and IONOLAB-TEC values were investigated with the experimental systems in the Turkey corridor during the 29 March 2006 Total Solar Eclipse. Signal strengths from VLF transmitters during Total Solar Eclipse has changed depending on frequencies, distance and ionospheric characteristics in the signal path. Decreases in signal and noise strengths of HF wave have been detected due to the fact that solar rays cannot reach Eclipse path for a short time. In the IONOLAB-TEC values, decreases were observed during Total Solar Eclipse depending on the distance to the eclipse corridor and the local position of the stations.
Investigation of the effect of the total solar eclipse on the ionospheric electron density
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği