HİPOKSİK İSKEMİK ENSEFALOPATİYE MARUZ KALMIŞ YENİDOĞAN RATLARDA LİKOFELON'UN NÖROPROTEKTİF ETKİSİ - KIRIK, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Hipoksik iskemik ensefalopati (HİE) prenatal, natal ve postnatal faktörlerin etkisiyle oluşan ve sistemik hipoksi sonucu serebral kan akımının azalmasıyla gerçekleşen beyin hasarıdır. Tıp alanındaki tüm gelişmelere rağmen HİE' ye bağlı mortalite ve morbidite oranı halen yüksek olarak gözlenmektedir. Günümüzde HİE tedavisinde sadece hipotermi destekleyici tedavi olarak mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız daha önceki HİE tedavi çalışmalarında tek başına siklooksijenaz inhibitörlerinin ve/veya tek başına lipoksijenaz inhibitörlerinin başarısı gösterilemediğinden, hem COX hem de LOX dual inhibitörü olan likofelonun HİE tedavisindeki etkisini göstermektir. Bu amaçla Wistar cinsi sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 7 hayvan olacak biçimde 4 gruba ayrıldı. Hİ grubundaki sıçanlara karotis ligasyonu uygulanarak hipoksiye maruz bırakıldı. Sonrasında gruplara likofelon, likofelon + allopurinol ve serum fizyolojik verildi. Deney sonunda sıçanlar anestezi altında dekapite edildi. Ardından sıçanların beyin dokuları hızla çıkarılıp TUNEL teknikleri uygulanarak boyandı. Sıçanlardan spektrofotometrik yöntemle Kaspaz 3, Kaspaz 8, Kaspaz 9 aktivitesi çalışıldı. Çalışmamızda likofelonun apopitozisi kontrol grubuyla karşılaştırıldığında azalttığı tespit edildi. Kaspaz aktivitesi likofelon grubunda allopürinol+likofelon grubuna göre düşük tespit edildi. Çalışmamızda likofelonun hipoksik iskemik hasar sonrası gecikmiş nöronal hasar incelendiğinde kaspaz aktivitesini ve apopitozisi azaltması yeni bir umut kaynağı olarak düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Hipoksik iskemik ensefalopati, likofelon, apopitozis

Hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) is brain damage that occurs prenatal, natal and postnatal factors under the effect of systemic hypoxia results of a cerebral blood flow reduction. Despite all the improvmentes in medicine HIE connected mortality and morbidity rates are still quite high. Today, only hypothermia as a supportive therapy in the treatment of HIE is available. The aim of this study previous HIE treatments couldn't have shown the success of the single use of COX inhibitör and/or single use of LOX inhibitors, dual inhibitor licofelone is to show effects in the treatment of HIE. Wistar family rats perforned for this purpose. Experimental animals in each group so that 7 animals were divided into 4 groups. Both rats in the hypoxic-ischemic groups were exposed to hypoxia by applying carotid ligation. Then licofelone, licofelone + allopurinol and salin were given. At the end of experiment, all groups of rats were decapitated under anesthesia. After the decapitation, brains rapidly removed and tissues were stained applying the TUNEL method. Moreover, caspase-3, caspase-8, caspase-9 activity were studied with speetrophotometric methods. In this study, licofelone reduced apoptosis compared to control group. In licofelone group, caspase activity were lower than the allopurinol+licofelone group. In this study, when we searched neuronal damage after HI insult was concluded licofelone decrase caspase activity and apopitosis it made a new hope light. Key words: Hypoxic ischemic encephalopathy, licofelone, apoptosis
The effect of the licofelone in newborn rats who exposed hypoxi?c ischemic encephalopathy
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları