OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE DERSİM’DE YÖNETİM SORUNU - Koçlar, Bekir (Fırat University, 2011)
Dersim, coğrafi ve sosyal yapısı itibarı ile bölgede kurulmus olan devletler için yönetimselaçıdan sürekli sorun teskil etmistir. Onun bu özelliği bölgede güçlü bir yönetimin olusmasınaengel olmustur. Dersim halkı, çevresinden bağımsız olarak, dağlık, engebeli, düzenli ordularınyürütülmesinin imkansız olduğu topraklarda kendine özgü bir otorite alanı olusturmustur. Budurum, tarih boyunca çatısmalara neden olmus ve Dersim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulanakadar, merkezi otoritenin kontrol edemediği bir bölge olarak kalmıstır. Cumhuriyet Türkiye’siDersim’in bu yapısına, kurulmak istenen ulus devlete uygun hale getirmek için müdahale etmistir.Bu müdahale, büyük çatısmalara neden olmustur.