PANDEMİ DÖNEMİNDE İLKÖĞRETİM KADEMESİNDEKİ ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM SÜRECİNİN ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE EBEVEYNLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ-ELAZIĞ ÖRNEĞİ - GÖKALP, SULTAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmada, yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanan uzaktan eğitim sürecinin olumlu ve olumsuz yönleri, ilkokul kademesindeki öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerin görüşleriyle incelenmiş, önerileri alınmıştır. Bu doğrultuda çalışma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgu bilim) ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Elazığ'da öğrenim gören ve kolaylı örnekleme yoluyla belirlenen 3. ve 4. sınıf kademesindeki 10 öğrenci, 10 öğretmen ve 10 aile oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın bulguları; sürecin değerlendirilmesi, ders sürelerinin değerlendirilmesi ve öneriler gibi temalarla açıklanmıştır. Bulgulara göre katılımcılar; eğitimde süreklilik, salgından korunma, zaman ve maddi açıdan ekonomiklik sağlama gibi yönleriyle süreci olumlu bulurken; çocuklara da teknoloji farkındalığıyla birlikte daha iyi kullanma becerisi ve özdüzenleme, özbakım, özgüven gibi konularda gelişim sağladığını ifade etmişlerdir. Buna karşın yeterli teknolojik imkanların ve internet bağlantılarının olmaması, sınıf yönetiminin ve yeterli etkileşimin sağlanamaması, ölçme-değerlendirme kısmında yetersiz kalınması, gelişimin çok yönlü desteklenememesi gibi olumsuz yönleri olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca çocukların akademik olarak derslerden geri kaldıklarını, davranışlarında öz-disiplin sağlayamadıklarını, ev ve ödev sorumluluklarını yerine getirmediklerini, sosyal uyum ve iletişim gibi konularda zorluk yaşadıklarını, bu süreçte ekran bağımlılığı geliştirdiklerini, psikolojik bunalım, şiddet eğilimi, dikkat dağınıklığı, kilo artışı, dengesiz beslenme, göz ve duruş bozuklukları gibi sağlık sıkıntıları yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenler, öğrenciler ve aileler, ders sürelerinin konulardan geri kalınmaması için gerekli ve yeterli olduğunu, fakat ekran sürelerinin uzaması neticesinde oluşan dikkat dağınıklığı ve algılama sorunları gibi nedenlerle süreleri fazla bulduklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar sürecin verimliliğini artırmaya yönelik, herkes için gerekli teknolojik imkânların sağlanması, daha etkileşimli sanal eğitim ortamlarının oluşturulması, bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri yapılması, kullanılan sanal materyallerin zenginleştirilmesi, sınıf mevcutlarının düşürülmesi, sınıf yönetimi ve ödev kontrollerinin disiplinli yapılması, rehberlik çalışmalarına yer verilmesi gibi önerilerde bulunmuşlardır. Süreç sonrası tekrar yüz yüze eğitime geçilmesi durumunda; çocukları oyunlarla ve etkinliklerle aktif kılacak şekilde ders tekrarlarının yapılmasını, hafta sonu ücretsiz kurslarla çocukların akademik eksiklerinin kapatılmasını, okul içi ve dışı sosyal faaliyetlere yer vererek gelişimin çok yönlü desteklenmesini ve rehberlik hizmeti çalışmalarıyla çocuklara psikolojik destek sağlanmasını önermişlerdir. Anahtar Kavramlar: COVID-19, Pandemi, Uzaktan Eğitim, Çevrimiçi Eğitim

In this research, the positive and negative of the courses distance education process implemented due to the new type of coronavirus pandemic, the opinions of primary school teachers, students and families were examined and their suggestions were taken. In this direction, the study was carried out with phenomenology (phenomenology), one of the qualitative research designs. The study group of the research consists of primary school teachers, 3rd and 4th grade primary school students and parents who have children in primary school, who studied in Elazig in the 2020-2021 academic year and were determined by easy sampling. The data of the research were collected through semi-structured interview forms.The obtained data were analyzed by content analysis. The indications of the research were explained with themes such as the estimation of the process, the estimation of course durations and suggestions. According to the indications, while the participants found the process positive in terms of continuity in education, protection from epidemics, providing time and financial economy, they stated that it provided children with development in issues such as technology awareness, better use skills, self-regulation, self-care and self-confidence. On the other hand, they stated that they have negative aspects such as the lack of sufficient technological facilities and internet connections, the inability to provide classroom management and sufficient interaction, the inadequacy in the assessment and evaluation, and the inability to support development. In addition, children fall behind in classes academically, can not provide self-discipline in their behavior, do not fulfill their home and homework responsibilities, have difficulties in social adaptation and communication, develop screen addiction in this process, psychological depression, tendency to violence, distraction,unhealthy weight gain They stated that they experienced health problems such as increased growth, unbalanced nutrition, eye and posture disorders. Teachers, students and families stated that the duration of the lessons is necessary and sufficient to avoid falling behind on the subjects, but they find the durations too long due to distraction and perception problems as a result of the prolonged screen time. Participants made suggestions, to increase the efficiency of the process, such as providing the necessary technological opportunities for everyone, creating more interactive virtual education environments, providing information and awareness training, enriching the virtual materials used, reducing the number of student, disciplined classroom management and homework controls, and providing guidance work. In the case of resuming face-to-face education after the process, they suggested repetitions of the lessons that make the children active with games and activities, supporting the academic deficiencies of the children with free courses on the weekends, supporting the development in multiple ways by including social activities inside and outside the school, also providing psychological support to the children through guidance services. Key Words: COVID-19, Pandemic, Distance Education, Online Education
Evaluation of online education process at primary education level by teachers, students and parents in the period of pandemic- Elaziğ sample
Keywords: İşletme; Eğitim ve Öğretim