İkinci ve Dördüncü Parmak Oranı (2P:4P) Zayıflığın ve Obezitenin Yeni İndikatörü Olabilir mi? - Aydin, Suna; Akkoc, Ramazan Fazıl; Ugur, Kader; Ogeturk, Murat (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, farklı vücut kitle indeksleri (VKİ) ile el 2. parmak uzunluğunun 4. parmakuzunluğuna oranı (2P:4P arasında bir ilişkinin olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alınan kişiler VKİ değerlerine göre zayıf (VKİ<18.5), normal kilolu(VKİ=18.5 – 24.9), kilolu (VKİ=25 – 29.9), obez sınıf I (VKİ=30 – 34.9), obez sınıf II (VKİ=35 –39.9), ve obez sınıf III (VKİ> 40) olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Her bir grup 20 kadın, 20 erkektenoluşmaktaydı (toplam 240 kişi).Bulgular: VKİ değerleri normal kilolu sınıfında (VKİ=18.5 – 24.9) olan kadınların 2P:4P oranı 1’denbüyük, erkeklerin ise 1’den küçük olarak belirlendi. VKİ değeri düştüğünde ise 2P:4P oranıerkeklerde artarken, kadınlarda azalmaktaydı. Benzer şekilde VKİ değeri arttıkça erkeklerde 2P:4Poranı artmakta, kadınlarda ise azalmaktaydı. Ancak VKİ’nin artmasına bağlı olarak tespit edilenerkeklerdeki artışlar ve kadınlardaki azalışlar istatistiksel olarak anlamlı değildi.Sonuç: Mevcut sonuçlar VKİ ile 2P:4P oranı arasında her iki cinste de bir ilişkinin olduğunugöstermektedir. Diğer bir anlatımla mevcut sonuçlarımıza göre 2P:4P oranı obezitenin birgöstergesi olabileceği düşünülmektedir. Dolayısı ile bu veriler ışığında gelecekte obeziteyi önlemekiçin doğumdan itibaren toplumlarda 2P:4P oranı haritasının çıkarılmasının önem taşıdığınıdüşünmekteyiz.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Geriatri ve Gerontoloji; Davranış Bilimleri