DİVANÜ LÜGAT-İT-TÜRK’TEKİ ATASÖZLERİNDE İKİNCİ TEKİL ŞAHIS EMİR KİPİNİN İŞLEVLERİ - Demirtaş, Ahmet (Fırat University, 2004)
Emir kipi, emir bildirisi taşımanın yanında başka işlevlere de sahiptir. Divanü Lügat-it-Türk’teki emir kipi ile kurulmuş olan atasözlerinde eksiz ikinci tekil şahıs emir kipi istek, uyarı, öğüt verme, tembih, tavsiye ve saygı işlevleriyle kullanılmaktadır. Bunlar içinde en çok uyarı ve öğüt verme işlevleri yer almaktadır. Bu yolla bir milletin yüzyıllar boyunca edindiği tecrübeler aktarılırken hem bildirinin önemine dikkat çekilmekte hem de bu bildiri en etkili biçimde gönderilmektedir.