HARPUTLU RAHMÎ DÎVÂNI'NDA DİN VE TASAVVUF UNSURLARININ İNCELENMESİ - GÖLCÜKLÜ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma, 19. yüzyılda yaşamış Harputlu Rahmî'nin Dîvânı'nda bulunan unsurlar üzerine yapılmıştır. Elazığ doğumlu, yerel divan şairi Harputlu Rahmî'nin divanı döneminin özelliklerini yansıtması ve sosyal, siyasal yaşamdan bilgi vermesi bakımından önemli görüldüğünden incelenilmesine karar verilmiştir. Çalışmamda kaynak olarak İbrahim Kavaz ve M. Naci Onur'un "Harputlu Rahmî Dîvânı" adlı çalışma esas alınmıştır. Çalışma, iyi bir din eğitimi almış olan Rahmî Bey'in din terbiyesi, iyi derecede bildiği İslâm fıkhından hareketle onun dindâr yönünün beyitlere yansıyışıyla incelememizi sağlayan genel bir din ve tasavvuf bölümlerinden oluşmaktadır. Anahtar Kelimeler: Harputlu Rahmî, Dîvân, Din, Tasavvuf, İnceleme.

This study was carried out on the elements found in the Divan of Harputlu Rahmi, who lived in the 19th century. It was decided to examine the divan of Harputlu Rahmî, a local divan poet born in Elazig, as it is considered important in terms of reflecting the characteristics of the period and providing information from social and political life. In my study, the study named "Harputlu Rahmi Dîvân" by İbrahim Kavaz and M. Naci Onur was taken as the basis. The study consists of a general religion and mysticism sections that enable us to examine the religious education of Rahmi Bey, who had a good religious education, with the reflection of his religious side in couplets, based on the Islamic jurisprudence he knew well. Key words: Rahmî from Harput, divan,religion, mysticism, examination.
Examination of religion and sufi feelings in the Harputlu Rahmi Divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı