İLKÇAĞ TARİHİ PERSPEKTİFİNE VE KUTSAL KİTAPLARA GÖRE YUNUS PEYGAMBER - Şahin, Resul; Arslantaş, Yüksel (Hamza ALTIN, 2021)
Yunus b. Metta (Metta oğlu Yunus), Asur İmparatorluğu’nun başkenti Ninova (Ninive) halkına gönderilmiş bir peygamberdir. Yunus (A.S.) kıssası Kur’an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes’te geçmektedir. Hz. Yunus kavmini, putlara tapınmayı bırakıp sadece bir olan Allah’a inanıp ve ona ibadet etmeye davet etmiştir. Kabul etmedikleri takdirde, helak olan kavimlerin başına gelen azap ve belanın kendilerini de yakalayacağını söylemiştir. Fakat onlar küfür ve şirkte ısrar edip kötü işlerine devam etmişlerdir. Yunus (a.s.), kavminin bu inatçı tutumundan dolayı başlarına gelecek felaketin yakın olduğunu sanıp azaptan kurtulmak için, Allah’ın hicret emri veya izni olmadan onları terk edip gitmiştir. Bu nedenle Allah tarafından balığın karnında hapisle sınanmıştır. Samimi yakarışı ve önceden yaptığı salih ameller nedeniyle kurtulup tekrar kavmine peygamber olarak gönderilmiştir. Kavmi, onun kendilerini terk etmesi sebebiyle başlarına bir azabın geleceğinden korkmuş, bu nedenle topyekûn tövbe edip iman ederek gelecek azaptan kurtulmuşlardır.