TEK TARAFLI HİDRONEFROZDA TC-99M DMSA SİNTİGRAFİSİNDE ORANSAL BÖBREK FONKSİYONLARININ KLASİK YÖNTEME KARŞI BİRİM ALAN FORMÜLÜ İLE GİRİŞİM ÖNCESİ VE SONRASI DEĞERLENDİRİLMESİ - KEPENEK, FERAT (Fırat Üniveristesi, 2013)
Tek taraflı hidronefrozlu böbreklerde hidronefrozlu böbreğin oransal böbrek fonksiyonu Tc-99m DMSA sintigrafisinde bazen abartılı çıkmaktadır. Bu çalışmada tek taraflı hidronefrozu olan hastalarda klasik yöntemle ölçülen oransal böbrek fonksiyonları ile birim alan formülü ile ölçülen oransal böbrek fonksiyonları gibi iki yöntemin etkinliklerinin hem tedavi öncesi hem de tedaviden yaklaşık 3-6 ay sonra çekilen Tc-99m DMSA sintigrafisi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla çalışmaya tek taraflı hidronefrozu olup tedavisi planlanan 20 hasta (12 erkek, 8 kadın ve ortalama yaş: 42,6 ± 18,5) dahil edilmiştir. Hastalara rutin fizik muayene, labratuar ve USG ile değerlendirilmesi sonrası operasyon öncesi ve operasyondan üç ay sonra Tc 99m DMSA sintigrafisi çekilmiştir. Oransal böbrek fonksiyonları (klasik yöntem) ve böbrekler için çizilen ilgi alanlarındaki total sayımlar ilgili piksel olarak böbrek alanına bölünerek elde edilen birim alandaki sayımlara (birim alan yöntemi) göre hesaplanmıştır. Hidronefrotik böbrekte tedavi öncesi klasik yöntemle birim alan yöntemi ve tedavi sonrası klasik yöntem ile birim alan yöntemi Pearson korelasyon analizi ve Bland-Altman analiz yöntemi ile karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak; çalışmamızda operasyon öncesi OBF'nunu belirlemede KY ile BA arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif (%94) korelasyon saptanmıştır. Ancak operasyon öncesi KY'in OBF'ununu değerlendirmede BA ile uyumunun düşük olduğu (ort: 2.3, ? 1.96 SD: 5.2) gözlenmiştir. Oprerasyon sonrasında ise OBF'nunu belirlemede KY ile BA arasında istatistiksel olarak anlamlı %100'e yakın korelasyon saptanmıştır. Ayrıca KY'in OBF'ununu değerlendirmede BA ile uyumlu sonuçlar verdiği (ort: 0.53, ? 1.96 SD: 2.3) gözlenmiştir. KY ile hidronefrotik böbrekte OBF değerlendirmesi güvenilir olmadığı ve cerrahi kararını etkileyecek düzeyde yüksek hata payı olduğu bu çalışma ile gösterilmiştir. Hidronefrozlu bir böbrekte OBF hesaplamasında KY güvenilir bir yöntem değildir ve BA formülü ile OBF hesaplanması tercih edilmelidir.Anahtar Kelimeler: Hidronefroz, DMSA, sintigrafi, birim alan.

Relative kidney function of an affected kidney sometimes may be found exaggerated by Tc-99m DMSA scintigraphy in unilateral hydronephrosis. What is being aimed in this survey is to compare the effectiveness of both methods; rational kidney functions measured by classical method and rational kidney function measured by unit area in unilateral hydronephrosis with Tc99m DMSA scintigraphies before and approximately three to six months after surgical intervention.For his purpose 20 patients (12 male, 8 female; mean: 42,6 ± 18,5) who were treated due to unilateral hydronephrosis were included to the survey. Patients were evaluated by physical examination, laboratory tests and ultrasonography than Tc99m DMSA scintigraphy images were obtained before and after the surgical interventions. Relative kidney functions obtained by unit area method which is obtained by ratio of the counts in region of interest of the kidney and area of the kidney as pixel and by classical method in hydronephrotic kidney in preoperative and postoperative period. In hydronephrotic kidney pre-treatment unit area method with the classical method and after treatment the conventional technique with unit area method were compared with Pearson corelation and Bland-Altman analysis methods.As a result, in our study in determination of rational kidney function classical method and unit area method found to have significant positive correlation (94%) in preoperative period however the agreement between methods were low (mean: 2.3±1.96 SD:5.2). In postoperative period there was significant approximately 100% corelation between methods and additionally there were agreement (mean: 0.53±1.96 SD:2.3) between classical and unit area methods in determination of rational kidney function. In this study it was been shown there is a high error ratio that might influence the surgery decision in rational kidney function estimation by classical method in the kidney with hydronephrosis. Classical method is not a reliable method and estimation of rational kidney functions by unit area method must be preferred in hyronephrotic kidney.Keywords: Hydronephrosis, DMSA, scintigraphy, unit area.
Assessment of differential renal function in unilateral hydronephrosis by unit area formula aganist classic method in Tc-99m DMSA scintigraphy before and after intervention
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp