GİRİŞİMCİLİK AÇISINDAN METAVERSE İNCELEMESİ: METAVERSE GİRİŞİMCİLİK VE ÖNGÖRÜLER - SEPTİOĞLU, MUHAMMED YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Metaverse kavramı ilk olarak 1992 yılında Neal STEPHENSON tarafından Snow Crash eserinde kullanılmıştır. Metaverse gittikçe popülerlik kazanan, kendini sürekli geliştiren ve teknolojinin gelişiminden güç almasının yanında girişimciler için ilgi çekici bir alan olmuştur. Yeni dünya düzeni ile sosyal, ekonomik, siyasi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler hızla artmaktadır. Bu alanlardaki gelişimlerde girişimcilerin payı oldukça büyüktür. Günümüzde sıkça kullanılmaya başlayan Metaverse'e ise girişimciler açısından girişimcilik abidesi diyebiliriz. Bu çalışmada, Girişimcilik açısından Metaverse'ün incelemesi yapılmış, Girişimcilik ve Metaverse konularıyla ilişkili alt başlıklar derinlemesine ele alınıp bunun yanı sıra Metaverse 'ün olumlu ve olumsuz tarafları incelenmiştir. Bu inceleme mevcut literatür, uygulama ve yatırımları inceleyerek; Metaverse ve onu oluşturan teknolojilerin girişimcilik alanına etkisi ile ilgili kapsamlı bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır. Girişimciliğin yeni boyutu olarak ortaya çıkan ve geleneksel girişimcilikten farklı özelliklere sahip olan Metaverse Girişimcilik, teknolojik gelişmelerin ilerlemesiyle ortaya çıkmıştır ve gelişim sürecini devam ettirmektedir. Girişimciliğin Metaverse açısından incelendiği bu çalışma ile görülmüştür ki, girişimcilik faaliyetleri yeni bir döneme doğru geçiş yapmaktadır. Girişimcilerin pazar koşulları değişmekte ve yeni ekonomik sistemler ortaya çıkmaktadır. Teknoloji yatırımlarına ağırlık veren girişimcilerin, Metaverse pazarında rekabeti şekillendireceği bir gerçektir. Bu sebeple Metaverse konusu çok disiplinli olarak ele alınması gereken bir konudur. Bu çalışma ile sosyal bilimler alanındaki Girişimcilik ve Metaverse ilişkisi konusunda bilgi birikime katkı vermeyi de hedeflemiştir.

The concept of Metaverse was first used in 1992 by Neal STEPHENSON in his book Snow Crash. The Metaverse has become an increasingly popular, ever-improving and interesting field for entrepreneurs, as well as being powered by the development of technology. With the new world order, social, economic, political, scientific and technological developments are increasing rapidly. The share of entrepreneurs in these developments is quite large. We can call the Metaverse, which is frequently used today, a monument of entrepreneurship for entrepreneurs. In this study, Metaverse has been analyzed in terms of Entrepreneurship, the sub-headings related to Entrepreneurship and Metaverse issues have been discussed in depth, as well as the positive and negative aspects of Metaverse. This review aims to provide a comprehensive approach to the impact of the Metaverse and its constituent technologies on entrepreneurship by examining existing literature, practice and investments. Metaverse Entrepreneurship, which emerged as a new dimension of entrepreneurship and has different characteristics from traditional entrepreneurship, has emerged with the advancement of technological developments and continues its development process. This study, which examines entrepreneurship in terms of Metaverse, has shown that entrepreneurship activities are transitioning towards a new era. Market conditions of entrepreneurs are changing and new economic systems are emerging. It is a fact that entrepreneurs who focus on technology investments will shape the competition in the Metaverse market. For this reason, the Metaverse is an issue that needs to be addressed in a multidisciplinary manner. This study also aims to contribute to the knowledge on the relationship between Entrepreneurship and Metaverse in the field of social sciences.
A review of the metaverse from an entrepreneurial perspective: Metaverse entrepreneurship and insights
Keywords: Bilim ve Teknoloji