CHLORELLA VULGARİS VE SCENEDESMUS ACUTUS'UN GELİŞİMİ, PİGMENT OLUŞUMU, LİPİT VE PROTEİN İÇERİĞİ ÜZERİNE FARKLI STRES FAKTÖRLERİNİN ETKİLERİ - AĞIRMAN, NUR (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, C. vulgaris ve S. acutus'un hücre gelişimi, kuru madde, protein, lipit ve total klorofil miktarı üzerinde ışık şiddeti, aydınlanma süresi, sıcaklık ve azot eksikliğinin etkileri incelenmiştir. Aydınlanma süresinin C. vulgaris ve S. acutus'un hücre sayısı, kuru madde ve protein miktarını artırdığı görülmüştür. Sıcaklığın, C. vulgaris ve S. acutus'un birey sayısı, kuru madde miktarı, total klorofil ve protein miktarını etkilediği tespit edilmiştir. Kültür ortamındaki azot miktarındaki değişikliklerin C. vulgaris ve S. acutus'un protein ve lipid miktarında meydana getirdiği değişiklikler incelenmiştir. Azot eksikliğinin C. vulgaris ve S.s acutus'un hücre bölünmesini çok fazla etkilemediği ancak, protein ve lipit miktarında önemli değişiklikler meydana getirdiği görülmüştür. Azot eksikliğinin on günlük deney süresince hücre gelişimini engellemediği ancak protein sentezini etkileyerek protein miktarında sekizinci günden sonra azalmaya sebep olduğu görülmüştür. Besi ortamında mevcut azotun hücre gelişimi için yeterli olduğu ancak bu miktarın daha azalması durumunda C. vulgaris ve S.s acutus'un gelişiminin duracağı görülmüştür. Azot eksikliğinin C. vulgaris ve S. acutus'da özellikle lipit birikimine sebep olduğu ve lipit miktarının yaklaşık % 80 oranında artış gösterdiği tespit edilmiştir. Azot stresinin protein sentezinden lipit sentezine olan karbon akışını değiştirerek C. vulgaris ve S. acutus'da lipit birikimine neden olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler:Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus, Azot eksikliği, Biyodizel, Lipit, Protein, Fotoperiyot

In this study, individual number, dry-weight, total chlorophyll, protein and lipid amount of Chlorella vulgaris and Scenedesmus acutus were investigated to effects in different photoperiods, illuminance, temperature and nitrogen starvations. It was observed that there was an increased in the individual numbers, protein, total chlorophyll and biomass of C. vulgaris and S. acutus in long photoperiod. Temperature was effected the individual number, biomass, total chlorophyll and protein amount of C. vulgaris and S. acutus. The effects of the changes in nitrogen amount in the culture medium on the protein and lipid amounts of C. vulgaris and S. acutus have been examined. It has been observed that nitrogen starvation does not have significant effects on the cell division of C. vulgaris and S. acutus. It has been observed that nitrogen starvation does not prevent cell development during the ten day experiment period, but that it caused a decrease in the protein amount after the eighth day. It has been observed that nitrogen amount is sufficient for cell development in the medium and that the development of C. vulgaris and S. acutus will stop after this amount decreases. It has also been determined that nitrogen deficiency causes lipid accumulation in C. vulgaris and S. acutus and that the lipid amount has increased by about 80 %. It has been concluded that nitrogen stress changes carbon flow from protein synthesis to lipid synthesis thus causing lipid accumulation in C. vulgaris and S. acutus. Key Words: Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus, Nitrogen Starvations, Biodiesel, Lipid, Protein, Photoperiod
Effects of different stress factors on growth, pigment, lipid and protein amount of Chlorella vulgaris and Scenedesmus acutus
Keywords: Biyoteknoloji; Biyoloji; Biyomühendislik