Makine Öğrenmesi Yöntemleri Kullanarak Web Uygulama Saldırılarının Tespitinde Genetik Öznitelik Seçimi Yaklaşımı - Ahmetoğlu, Hüseyin; Das, Resul (My University, 2021)
İnternet üzerindeki uygulamalar kodlama kaynaklı bir takım güvenlik endişelerini barındırırlar. Zayıflıklar veya güvenlik açıkları, suçluların hassas verileri çalmak için veri tabanlarına doğrudan ve genel erişim elde etmesine olanak tanır. Bu çalışmada, web uygulama saldırılarının hibrit saldırı tespit sistemleri ile daha kolay ve daha doğru tespiti için sezgisel öznitelik seçimi ve makine öğrenmesine dayanan bir yaklaşım önerilmektedir. CIC-IDS2017 ve CSE-CIC-IDS2018 veri setlerindeki web uygulama saldırıları ve normal akış örnekleri bir dizi veri ön işleme aşaması sonrası birleştirilerek ve yeni bir veri seti oluşturuldu. Genetik Algoritma ve Lojistik Regresyon kullanılarak ortalama karesel hata ve öznitelik sayısı optimizasyonu gerçekleştirilip sonuçlar beş farklı makine öğrenmesi algoritması ile test edildi. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, öznitelik sayısının %85 oranında azaltılmasına rağmen sınıflandırmadaki başarım oranlarının %99 seviyesinde kaldığı gözlemlenmiştir.
Keywords: Öznitelik seçimi; web uygulama saldırısı; saldırı tespit sistemi; makine öğrenmesi; genetik algoritma