Pirinç Kabuğu Külünün Beton Dayanımına Etkisi - Yıldız, Servet; Balaydın, İlker; Ulucan, Zülfü Çınar (My University, 2007)
Bu çalışmada; 600 0C’ de yakılmış pirinç kabuğu külü çimentonun ağırlığınca %0, 10, 15, 20, 25 ve 30 oranlarında beton içerisine katılıp, elde edilen beton numunelerinin basınç ve eğilmede çekme dayanımları araştırılmıştır. Deneyler için biri kontrol numunesi olmak üzere toplam altı grup beton numunesi, belirlenen oranlarda pirinç kabuğu külü ilave edilerek ve sabit işlenebilirliğe göre hazırlanmıştır. Beton numunelerin basınç ve eğilmede çekme dayanımları 7, 14, 28 ve 90. günler sonunda bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmada kullanılan pirinç kabuğu külünün puzolanik aktivitesi de araştırılmıştır. Deneysel çalışma sonucunda, %10 pirinç kabuğu külü içeren betonların hem basınç hem de eğilmede çekme dayanımlarında artış gözlenmiştir. Ancak pirinç kabuğu külünün yüksek su emme kapasitesinden dolayı, %15, 20, 25 ve 30 oranlarında pirinç
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Beton; Pirinç kabuğu külü; Puzolanik aktivite