DENEYSEL PROLİFERATİF VİTREORETİNOPATİ MODELİNDE OKTREOTİD'İN ETKİNLİĞİ - EVREN, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Proliferatif vitreoretinopati (PVR), retina dekolmanı cerrahisi sonrası başarısızlığın en sık ve en önemli nedenidir. Asıl tedavisi cerrahi olmakla birlikte, yüz güldürücü olmayan sonuçlar araştırmacıları adjuvan farmakolojik ajanları araştırmaya yöneltmiştir. Bu çalışmada intravitreal uygulanan oktreotidin PVR patogenezinde önemli rolleri olan büyüme faktörleri ve PVR gelişimi üzerine olan etkinliğini araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmada, 21 adet pigmente kobay randomize olarak üç eşit gruba ayrılmıştır. Grup 1 kontrol grubu olarak belirlenmiş ve limbusun 1,5 mm gerisinden 0.2 ml salin solüsyonu intravitreal olarak uygulanmıştır. Grup 2 sham grubu olarak belirlenmiş ve aynı metodla 0.1 ml'de 0.07 IU dispase ve 0.1 ml salin solüsyonu intravitreal olarak uygulanmıştır. Tedavi grubu olarak belirlenen grup 3'deki deneklere ise yine aynı metodla 0.1ml'de 0.07 IU dispase ve 0.1 ml'de 1 mgr oktreotid intravitreal olarak uygulanmıştır. Deney süresi olan 10 hafta boyunca toplam iki kez oktreotid enjeksiyonu yapılmıştır. 10 haftanın bitiminde enükle edilen gözler ortadan ikiye diseke edilmiş; globun yarısı hematoksilen eozin ile boyanarak epiretinal membran oluşumu, internal limitan membranda bozulma, retinal fold varlığı ve ganglion hücrelerinde karyopiknoz varlığı açısından değerlendirmeye alınmış, diğer yarısının ise ELİSA yöntemiyle TGF ß, IGF 1 ve PDGF değerleri belirlenmek üzere retinaları ayrılmıştır.Tedavi gruplarının histopatolojik incelemesinde özellikle epiretinal membran oluşumu ve internal limitan membranda bozulma açısından anlamlı düzelme görülmüştür (p<0.05). Tedavi grubunda retinal PDGF düzeylerinde anlamlı düşüş gözlenirken (p<0.01), TGF ß ve IGF 1 düzeylerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).Sonuç olarak oktreotidin bütünüyle olmasa da oldukça etkin şekilde PVR'yi engelleyebileceği görülmüştür. Özellikle de PVR'nin adjuvan tedavisinde denenen diğer antiproliferatif ajanların yan etkileri göz önüne alındığında oktreotid daha güvenli ve etkili alternatif bir ilaç olabilir.Anahtar Kelimeler: PVR, oktreotid, büyüme faktörleri

Proliferative vitreoretinopathy (PVR) is the most important reason of failure after retinal detachment surgery. Although real teratment is by means of surgery, negative consequences orientate researchers to search adjuvant pharmacologic agents. In this study, it is aimed to invastigate the effect of octreotide on growth factors which have important roles on the pathogenesis of PVR.In this study, number of 21 guine pigs were randomly assigned to form three groups each including seven animals. Group 1 was defined as the control group and 0.2 ml saline solution was applied intravitreally in a location of 1.5 mm behind the limbus. Group 2 was defined as the sham group and 0.07 IU dispase in 0.1 ml and 0.1 ml saline solution were applied via the same route and 0.07 IU dispase in 0.1 ml and 1 mgr octreotide in 0.1 ml were applied intravitreally in Group 3 which was defined as the treatment group. Octreotide was applied twice during the experimental priod. At the end of 10 weeks, eyes have been dissected saggitaly through corneal apex to the optic nevre. After histopathologic preperation, formation of epiretinal membrane, corruption on internal limiting membrane, existence of retinal fold and caryopycnosis in ganglion cells were examined in every half of the eyes. The rest of the eyes were used to invastigate the levels of retinal TGF ß, IGF 1 and PDGF by ELISA.In the treatment group, histopathologic examination revealed significant decrease in epiretinal membrane formation and internal limiting membrane corruption (p<0.05) and biochemical examination observed that significant decrease in the PDGF level (p<0.05). However no change was observed in the levels of IGF 1 and TGF ß in the same group.As the result, it has been observed that octreotide might partially inhibit PVR formation. Due to its lesser side effects, it might be a more reliable and effective drug in PVR when the side effects of the previous ones are taken into account.Key Words: PVR, octreotide, growth factors
Effects of Octreotide in experimental proliferative vitreoretinopathy
Keywords: Göz Hastalıkları