ROMATİZMAL MİTRAL DARLIKLARINDA İLAVE KAPAK LEZYONLARININ DOPPLER İLE HESAPLANAN MİTRAL KAPAK ALANI ÜZERİNE ETKİLERİNİN RENKLİ DOPPLER EKOKARDİYOGRAFİ İLE İNCELENMESİ - ELMACI, HÜSEYİN CAHİT (Fırat Üniveristesi, 1994)
106 mitral darlığı olgusunun B-mode Doppler kapak alanları incelendi. Eşlik eden kapak lezyonlarının Doppler kapak alanına etkisi ve dolayısıyla aralarındaki korelasyona etkisi incelendi. 1) Tüm mitral darlığı olgularında B-mode alan verileri ile PHT alan verileri arasında orta derecede bir korelasyon (r=0.591, p<0.001, y=0.603x + 0.618 ) saptandı. 2) Saf mitral darlığı vakalarında her iki ölçüm yöntemi arasındaki mükemmel uyum (r=0.91, p<0.001, y=0.948x - 0.098) nedeniyle bu vakalarda Doppler yönteminin güvenle kullanılabileceği kanaatine vardık. 3) Mitral darlığına mitral yetmezliğinin eşlik ettiği vakalarda saf mitral darlığı vakaları kadar yüksek olmasa da iyi bir korelasyon (r=0.71, p<0.001, y=0.567x + 0.661) saptandı. 4) Mitral darlığına aort yetmezliğinin eşlik ettiği tüm vakalarda ise daha düşük olmakla birlikte orta derecede bir korelasyon (r=0.604, p<0.001, y=0.523x + 0.739) saptandı. Birinci derecede aort yetmezlikli vakalarda zayıf bir korelasyon (r=0.469, p>0.05, y=0.465x + 0.972), 2.-3. derecede aort yetmezlikli vakalarda ise iyi bir korelasyon (r=0.65, p<0.01, y=0.56x + 0.613) saptandı. Bu nedenle mitral yetmezliği ve aort yetmezliği vakalarında olası küçük hata paylan gözönüne alınarak Doppler metodunun kullanılabileceği kanaatine vardık. 5) Mitral darlığına iki kapak lezyonunun (AY+MY) eşlik ettiği vakalarda ise zayıf korelasyon (r=0.429, p<0.01, y=0.498x + 0.843) saptamamız, bu tür vakalarda Doppler ekokardiyografîk ölçüm metodunun önemli ölçüde etkilendiğini gözönünde bulundurarak, B-mode ekokardiyografîk ölçümün çeşitli nedenlerle yapılamadığı vakalarda Doppler ekokardiyografîyi tercih etmemiz gerektiğini düşünmekteyiz. 6) Tüm vaka gruplarında B-mode ile Doppler ortalama kapak alanları arasında yaklaşık 0,2 cm2 fark saptanmış ve Doppler kapak ölçümlerinin daha küçük çıktığı gözlenmiştir. Her ne kadar bu fark klinik açıdan fazla önem taşımamakta ise de bunun akılda tutulması gerektiğini düşünmekteyiz. 51
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology; Romatoloji; Rheumatology