TELEVİZYON HABERLERİNDE NESNELLİK VE MAGAZİNLEŞME DİKOTOMİSİ: MAGAZİNLEŞME KISKACINDAKİ HABER PARADOKSALLIĞINA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAKIŞ AÇISI (FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - TORUN, NESRİN LEMAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Televizyon yayın hayatına başladıktan günümüze kadar olan süreçte insan hayatının ayrılmaz bir parçası olmakta, görsel ve işitsel özellikleri nedeniyle insanların olup biteni anlaması, çevresinden haberdar olması açısından bir kurum haline dönüşmektedir. Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte ekonomik, sosyal ve politik gelişmelerde de televizyon önemli bir rol üstlenmektedir. İnsan, var olduğu ilk andan itibaren haberle ilgilenmiş ve dünyada neler olduğunu hep merak etmiştir. Televizyonculuğun en önemli programları arasında habercilik vardır. Aynı zamanda yayınlandığı kurumun prestiji olarak da kabul edilen haber bültenleri izlenme oranlarının en yoğun olduğu saatlerde yayınlanır ve toplum üzerinde yoğun etkisi vardır. İnsanın gördüğüne inanması ve televizyonun bunu sağlaması nedeniyle gündem oluşturma ve yaratmada en önemli iletişim biçimlerinden biri televizyon haberciliğidir. Günümüzde toplumsal yaşamın bir yansıması olan televizyon, rahatlama, sorunlardan kaçış ve eğlenme ihtiyacı olan bireyin bu duygusunu televizyon haberciliği ile gidermektedir. Bu noktada karşımıza en önemli bozulma olarak magazinleşme olgusu çıkmaktadır. En ciddi haberde bile karşımıza çıkan bu olgu sebebiyle televizyon haberleri ciddiyetten uzaklaşmakta magazinleşmiş öğelere büründürülen içeriksiz bültenler ortaya çıkmaktadır. Hazırlanan çalışmanın konusu haber içeriğinin ya da sunumunun magazinleşmesi sorunsalıdır. Haber, toplumun siyasal, ekonomik, kültürel değerlerinden bağımsız olarak yapılamaz. Bu yüzden oluşturulacak içerik bu değerlere bağlı olarak oluşturulmaktadır. Bu noktada haberde nesnellik olgusu gerçeği olduğu gibi yansıtma durumunda eksik kalmaktadır. Haberi oluşturacak muhabir, haberi hem toplumun değerlerinin hem çalıştığı kurumun politikasının hem de kendi düşüncelerinin süzgecinden geçirerek yazmaktadır. Haberciliğin ana ilkelerinden olan nesnellik olgusu burada işlevini yitirmekte ve bir ikileme yol açılmaktadır. Bu ikilem, haberin haber sayılabilmesi için nesnel olması gerektiği ve yine haberin izlenebilmesi için içeriğin magazinleşmiş olarak sunulması gerektiği fikridir. Çalışmada haberde nesnelliğin dikotomisi ve içinde bulunduğu paradoks durum kavramsal olarak incelenmiş ve Fırat Üniversitesi öğrencileri örnekleminde anket çalışması yapılmıştır. Bu araştırma ile yapılan anket çalışmasında, magazinleşmiş televizyon haberleri hakkında bireylerin düşüncelerini öğrenmek ve konu üzerinde dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Television has become an integral part of human life from the beginning of broadcasting to the present day. With the rapid development of technology, television plays an important role in economic, social and political developments. One has always been interested in news from the very first moment of its existence and has always wondered what is happening in the world. Among the most important programs of television is journalism. The newsletters, which are also accepted as the prestige of the institution they are published, are published during the peak hours and have a strong impact on the society. One of the most important forms of communication in agenda creation and creation is television journalism, because one believes what he sees and the television provides it. Television, which is a reflection of social life today, relieves this feeling of the individual in need of relaxation, escape from problems and having fun with television journalism. At this point, the most important deterioration is the phenomenon of magazineization. Even in the most serious news, this phenomenon has led to the emergence of television news and seriousness away from the content of magazine-based bulletins appear. The subject of the study is the problematic of the magazine content of the news content or presentation. News cannot be made independent of the political, economic and cultural values of society. Therefore, the content to be created depends on these values. At this point, the fact of objectivity in the news is missing in the case of projection as it is in reality. The reporter, who will form the news, writes the news through the filter of both the values of the society, the policy of the institution he works for and his own thoughts. The phenomenon of objectivity, which is one of the main principles of journalism, loses its function and leads to a dilemma. This dilemma is the idea that the news must be objective in order to be considered news and that the content must be presented in magazines in order to watch the news. In this study, the dichotomy of objectivity in the news and its paradox status were examined conceptually and a survey was conducted in the sample of Fırat University students. In this survey conducted with this research, it was aimed to learn individuals' thoughts about magazine television news and to draw attention on the subject.
Objectivism and magazinization in television news dictotomy: Magazinization the news in brief paradoxical perspective university students' perspective (Firat University example)
Keywords: İletişim Bilimleri; Radyo-Televizyon